На официална церемония „Достойните българи на годината” в Националната художествена галерия бяха отличени хората, проявили храброст и рискували живота си в името на доброто през 2013 година.

Инициативата на „24 часа” „Достойните българи на годината” е уникална за България. В продължение на 10 години, чрез нея се отткрояват обикновени хора, които са извършили необикновени постъпки, помогнали са в труден момент, рискували са живота си, за да спасят други хора. Показвайки положителните примери, инициативата придоби широк отзвук в обществото.

Кулминацията на церемонията бе отличието, което министър-председателят Пламен Орешарски връчи на най-добрите сред достойните българи.
Той награди Иванка Петрова, майката на загиналия в Кербала Антон Петров от Русе, която всяка година дава стипендия на дете от неговото училище - русенската гимназия по корабостроене.

Делото на Добри Добрев, станал известен като дядо Добри спечели сърцата на обществото.
Той дари всички свои имоти и спестени пари на църкви и храмове, поради което днес заслужи отличието за безкористната си проява. Възрастният човек не можа да присъства поради здравословното си състояние, но наградата му ще бъде връчена по-късно.
„Като че ли в съвременния комерсиален и егоистичен свят проявите на доброта и състрадателност са все по-дефицитни”, заяви Орешарски. Премиерът подчерта, че хората, които бяха номинирани показват как, въпреки трудностите, всички ние можем да бъдем малко по-добри и обществото да бъде по-единно.

Първата група наградени бяха д-р Георги Николов, извадил 12 сантиметрово острие на нож, забито в главата на 13-годишната Нина, и Ива Димитрова, Пламен Николов, Светелина Станчева от БНТ, които с проекта си „Зелена линейка" стигнаха до стотици малки населени места с едни от най-добрите български лекари, за да окажат медицинска помощ и да направят профилактика там.

„Спасението на момиченцето за мен беше професионално задължение и посвещавам наградата на всички мои колеги”, заяви д-р Николов.

Наградени бяха и Маргарита Петлекова, която дари органите на изпадналия в мозъчна смърт свой съпруг Илия Пелтеков и даде нов живот на двама българи.

Не беше подминато и делото на продуцента Красимир Иванов, който първи е заснел липсващите грифони от паметника на Левски и е сигнализирал. Награда получи бизнесменът Васил Василев, откупил бронзов грифон, откраднат от паметника на Левски, след което го дари на НИМ.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров награди бизнесмена Йордан Йорданов, който спаси 4-ма пътници от паднал в река Бистрица автомобил.
„В днешните времена имаме нужда от повече добродетел”, заяви Лазаров. Той сподели гордостта си, че е част от тази кампания, защото такива прояви трябва да станат достояние на обществото.

Диян Колев, старши полицай от Търговище, спасил 71-годишна жена от удавяне на плажа Кабакум, също беше отличен на церемонията по награждаването на най-достойните българи на 2013 година.

Марина Цекова от „Нова телевизия” получи награда за репортажа си за болно дете, който стана причина за дарителска кампания, в която за лечението му бяха събрани 30 000 евро.

Силвия Зурлева от „Нова телевизия” награди Софка Дойнова, майка на загиналата в пожара във влака София-Кардам Валерия Желева, която раздели поравно парите от държавното обезщетение за смъртта й, от 200 000 лева, на петте учебни заведения, в които момичето й е трупало знания.
„Делата на тези хора са едно от най-великите неща, които в наше време можем да срещнем”, заяви Зурлева. Тя изтъкна, че тези хора са важни в новините на всички медии и докато има такива постъпки, има надежда за България.

17-годишните ученици Христо Янев и Томас Янев станаха популярни с това, че предотвратиха телефонна измама за 5 700 лева, доброволчески акт, който също беше оценен на днешната церемония.

Наградени бяха и личности от спортните среди у нас. Достойното представяне на зимните олимпийски игри в Сочи на Александра Жекова и личният й треньор Виктор Жеков също получи приз.
За своето дело дядо Замфир Манчев от Смолян, който сам възстанови дървен мост, намира води, каптира ги и строи чешми със собствени средства, беше отличен на церемонията.

Журналистът Генка Шикерова от „Би Ти Ви” получи отличие за смелостта и професионализма, с които продължи да работи, въпреки двете опожарявания на автомобилите й.