Богослужебните одежди, с които е служил дякон Игнатий, се съхраняват в Сопотския девически манастир "Св. Спас". Там е замонашен Васил Иванов Кунчева. Дяконският стихар и орар изработени през първата половина на 19 вeк в Русия и са подарени на манастира от руски монаси и поклонници, които отсядат в обителта на път за Света Гора.

Откриха килията на Васил Левски в Мъглиж

Откриха килията на Васил Левски в Мъглиж

Тук е сформиран един от осемте революционни комитета

Манастирът е опожарен от турците по време на Освободителната война, но олтарът на църквата, където са били одеждите, не е засегнат. След възстановяването му манастирът става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му, съобщава БНТ.

Орарът е дарен на музея от семейството на Димитър Топлийски от София през 1985 година. Дълъг е 4,30 метра, широк е 10,5 см. Одеждата е била дадена, като депозит на дядото на дарителя, който притежавал църковен магазин в София през 1926 година от Ботевия четник Димитър Тодоров-Димитрото.

За Васил Левски родолюбието не е трапеза, а мисия

За Васил Левски родолюбието не е трапеза, а мисия

Левски израства от абаджия

"Със сигурност никой не може да каже дали това е дрехата на йеродякон Игнатий или не е. Въпрос на вяра. Със сигурност това е руска одежда и стара одежда - за това говори твърде характерната орнаментика. Това дава основание да се предположи, че това, което се говори за тези одежди, е истина", казва свещеник Ангел Ангелов, храм "Св. София" пред БНТ.