Гражданска Лига на България поставя под „особен граждански надзор" действията на министъра на финансите Симеон Дянков и бизнес партньора на Иво Прокопиев - министъра на МРРБ Росен Плевнелиев.

Това се казва в изявление на лигата, разпратено до медиите, свързано с решението на парламента за мораториума върху заменките с гори.

Според лигата това облагодетелства проекта „Супер Перелик", който е „шампион по заменени гори - 8 216 декара".

От лигата уточняват, че основният двигател на замените на земи, свързани с Прокопиев, е бил съветникът на бившия премиер Сергей Станишев - Росен Карадимов.

Действието, извършено от българския парламент с цел отваряне на пробойна в законодателството, облагодетелстваща Иво Прокопиев, е последното нещо, което ни кара да нямаме никакво съмнение, че въпросният човек не възнамерява по какъвто и да е начин да спре да злоупотребява с обществения интерес, заявяват още от Гражданска лига България.

Те декларират, че в рамките на следващата седмица ще се обърнат към посолството на САЩ в България с официална молба за изясняване на пътя и необходимите действия относно възможността за възползване от защита на българските граждани срещу злоупотреби, практикувани на територията на България и криминализирани от Foreign Corrupt Practices Act.

Призовават се също така дипломатическите представителства на страните от ЕС, САЩ и Канада да прекратят оказваната неформална подкрепа на хората, известни като кръга „Капитал".

Според лигата това се налага, тъй като слабата българска правоохрана и дезориентираното българско общество не е способно да различи добронамерените дипломатически действия от интригантската злоупотреба.