Евродепутатът Ангел Джамбазки е отправил официално запитване до Европейската комисия във връзка с премахването от страна на технологичните компании Amazon, Google и Apple на социалната медия Parler.

По предложение на Джамбазки групата на Европейските консерватори и реформисти ще внесе предложение въпросът със забраната на Parler да бъде включен в дневния ред на пленарната сесия на ЕП, която започва на 18 янунари в Брюксел.

Каква е позицията на Европейската комисия относно действията на технологичните гиганти и планира ли регламенти по отношение на социалните медии, пита Джамбазки. Задава и въпрос, как ЕК ще защити правото на изразяване на европейските граждани.

След бунта в Капитолия социалната мрежа Parler беше свалена от Google, Amazon и Apple. От компаниите обявиха, че приложението не отговаря на изискванията за модериране на съдържанието.

Според евродепутата Джамбазки в случая става дума за двоен стандарт и посегателство върху свободата на словото.

По неговo мнение технологичните гиганти са действали с общи усилия за ограничаване на свободата на словото от интернет и премахване на конкуренцията в социалните медии.

Тръмпистката социална мрежа Parler е офлайн

Тръмпистката социална мрежа Parler е офлайн

"Те НЯМА да спечелят! Ние сме последната надежда на света..."