Всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни произшествия и от 20 до 50 милиона са ранени. В резултат на пътнотранспортни произшествия всеки ден загиват над 3500 души, тоест на всеки 25 секунди един човек губи живота си при пътнотранспортно произшествие.

В световен мащаб около 400 000 млади хора на възраст под 25 години загиват всяка година при пътнотранспортни произшествия или около 1100 млади хора на ден.

Жена е загинала в катастрофа край Ямбол

Жена е загинала в катастрофа край Ямбол

Инцидентът е станал тази сутрин

Пътнотранспортните произшествия са водеща причина за смърт за хора на възраст от 15 до 19 години, втората водеща причина за смърт за хората на възраст от 10 до 15 и от 20 до 24 години и третата водеща причина за смърт за хората на възраст от 5 до 9 години.

Организацията на обединените нации прие резолюция, за да привлече вниманието към трагичните последици от пътнотранспортните произшествия, да отдаде почит на жертвите и да покаже солидарност с техните семейства, както и да повиши осведомеността за фаталните последици от безотговорното поведение на пътя. Съгласно резолюцията, всяка трета седмица на ноември ще се отбелязва Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.