България е една от страните с най-малко сигнали за двоен стандарт при храните. Това съобщи пред bTV евродепутатът Емил Радев, който коментира темата за двойния стандарт при храните.

Според него, когато има повече обществена активност по темата за двойния стандарт при храните и напитките, производителите и търговците започват да предлагат на пазара и по-качествени продукти.

Радев и евродепутатът Андрей Новаков са автори на програма за справяне с двойния стандарт. Тя разполага с 1,3 милиона лева.

Емил Радев обясни, че кампанията ще подпомага потребителските организации за тестове с храни, за информационни кампании и дори за колективни искове. Той допълни, че тестовете са скъпи, но е редно потребителските организации да притежават този инструмент. Освен това националните органи за защита на потребителите в момента трудно санкционират мултинационалните компании.

Българските евродепутати искат централен европейски орган, който да санкционира на ниво Европейски съюз.

Радев заяви, че дълги години Европейската комисия даже не е признавала, че този проблем съществува.

Евродепутатът коментира и решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция. Той отбеляза, че международният документ има много ясни механизми за борба с домашното насилие, но след отсъждането, че е в противоречие с основния закон няма как да продължим напред с ратификацията.

По думите му, когато ЕС започне да прилага конвенцията, България няма да бъде принудена да променя вътрешното си законодателство, а само ще се облекчат процедурите по съдебното сътрудничество, когато, например, извършител на домашно насилие се опита да бяга в чужбина.

Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията

Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията

Решението на КС е прието с 8 гласа