До една година приходите от дейности в държавните гори ще се увеличат най-малко с 20 процента.

Такава прогноза направи пред БНР заместник-председателят на земеделската комисия в  парламента Емил Димитров.

По думите му, досега с голям процент от изсечената дървесина са се извършвали   злоупотреби, но се очаква това да се промени с новия закон за горите: Около една пета от горската сеч в България е била извършвана незаконно.

"С новия закон за горите се цели спирането на кражбите на дървесина. Точно затова е разделена стопанската дейност от контрола. Докато преди това, който сечеше, той се самоконтролираше.
В България се добиваха седем-осем милиона кубически метра дървесина, значи около милион и половина минимум са изчезвали без документи и не по регламентирания начин." - коментира Димитров.

Според него, новите директори на горските стопанства, част от които бяха огласени като сътрудници на бившата ДС, са спечелили конкурсите за тези места. По думите му,  тези директори са „цветът на българската горска система".

Емил Димитров каза още, че до края на април Държавен фонд "Земеделие" се е разплатил с всички бенефициенти, които са изрядни към хазната. Според него, не всичко е безупречно във фонда, тъй като има жалби за неполучени суми, но те са за периода 2007-2008 година, когато има припокриване на терени и тези проблеми не могат да бъдат изчистени.