ЕК откри наказателна процедура срещу България, за това, че не допуска адвокати от останалите страни членки да упражняват професията си на нейна територия.

С друго решение от днес ЕК отправя до властите у нас последно предупреждение във връзка с дискриминационното начисляване на данъци върху чуждестранни облигации.

Според ЕК българското законодателство съдържа елементи, нарушаващи правото на свободно движение, а по точно упражняването на адвокатската професия у нас от страна на граждани на другите страни членки на ЕС.

По този повод до българските власти е изпратено първо писмено предупреждение и от тях се изисква да изяснят пред ЕК какви са изискванията за придобиване на адвокатска квалификация у нас, защо адвокатите от останалите държави членки на ЕС не могат да се ползват със същите права като българските и защо европейските адвокатски компании не могат да се установяват и да развиват дейност в България.

Процедурата предвижда двумесечен срок за изясняване на фактите, ако резултатите не задоволяват ЕК тя изпраща до съответната държава второ и последно писмено предупреждение преди да внесе случая в Съда на европейските общности.

Tакова второ предупреждение България получава днес заради дискриминационно данъчно третиране на чуждестранни държавни, общински и корпоративни облигации, съобщи БНР.

Докато българските ценни книжа от този тип са освободени от данъци, тези от чужбина се облагат и според ЕК това е нарушение на принципа за свободно движение на капитали. За това тя иска от България да преустанови тази практика.