Екозащитниците не се отказаха и се събраха на протест под прозорците на МОСВ, въпреки че по-рано днес ведомството обяви, че ще отмени решението си за предварителното изпълнение на Плана за НП "Пирин".

На извънреден брифинг Служебният екоминистър Ирина Костова обяви, че за да бъде обществеността абсолютно запозната, ще бъде направена екологична оценка.

МОСВ с крачка назад - отмени решението си за "Пирин"

МОСВ с крачка назад - отмени решението си за "Пирин"

След обществения отзвук по казуса

Костова изтъкна, че е нужна информираност на гражданите. Решенията, които се вземат, трябва да бъдат разбираеми. "Това ще бъде направено оттук нататък, с оглед на малкото време в което съм тук", изтъкна служебният екоминистър.

Според екоминистъра, се касае за прецедент, експерти й подавали информация, че досега не е правена такава екологична оценка.

Нели Дончева от WWF изтъкна, че и друг път са правени екологични оценки и даде пример с природен парк "Странджа". По думите й, върху 60% от територията на НП "Пирин" ще може да бъде извършвано горскостопанска дейност. Ще може да се сече, а там са едни от най-прекрасните гори, възмути се екозащитникът.

Припомняме, през празничните почивни дни стана ясно, че в последния работен ден МОСВ е издало разрешение за актуализация на плана за стопанисване на парка "Пирин".

На Националния празник пожертваха Национален парк "Пирин", алармират еколози

На Националния празник пожертваха Национален парк "Пирин", алармират еколози

По-мащабна сеч и по-широко строителство в планината позволява нов проектоплан

Еколозите смятат, че министърът на околната среда и водите и заместникът й трябва да понесат отговорност. Еколозите шестват по бул. "Мария Луиза", като това доведе до блокиране на движението.

Причината за недоволството, което се породи, беше отмяната на изискването да се направи оценка по ОВОС.

Тази сутрин президентът Румен Радев излезе с позиция във "Фейсбук, в която настоя подчиненото му служебно правителство да гарантира обществения интерес във връзка с казуса с Национален парк Пирин.