Президентът Румен Радев излезе с позиция във "Фейсбук", в която настоя подчиненото му служебно правителство да гарантира обществения интерес във връзка с казуса с Национален парк Пирин. 

"Считам, че решението на МОСВ да не се прави екологична оценка на проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин за периода 2014 - 2023, е прибързано. Това е обществено значим въпрос", пише държавният глава.

60% от Пирин застрашени от сеч, алармира екоактивист

60% от Пирин застрашени от сеч, алармира екоактивист

От МОСВ отричат

Той допълва, че в тази връзка е провел разговор с министъра на околната среда Ирина Костова и служебния премиер Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес.

Припомняме, довечера екоактивисти организират протест пред екоминистерството. Според тях с решението си ведомството "развързва ръцете" на общината в Банско да изсича гори и да строи хотели и ски писти.

На Националния празник пожертваха Национален парк "Пирин", алармират еколози

На Националния празник пожертваха Национален парк "Пирин", алармират еколози

По-мащабна сеч и по-широко строителство в планината позволява нов проектоплан

По-рано служебният премиер Огнян Герджиков подкрепи зимните курорти и заподозря екоактивистите, че обслужвали чужди интереси.

Това не е първата реакция на президента по екологична тема. Той наложи вето на Закона за концесиите, който, според някои неправителствени организации, щеше да доведе до окончателно бетониране на Черноморието.