Вицепремиерът по климатични промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов се срещна с ръководителите на 15-те Регионални инспекции по околната среда и водите, четирите басейнови дирекции и трите национални парка.

Нулева толерантност към корупцията - това е основна цел на коалиционното управление и трябва да направим всичко възможно корупцията да бъде сведена до нула, подчерта той.

Сандов посочи, че една от основните задачи в тази посока е да бъде направен прозрачен процесът на работа в администрацията.

Той настоя информацията, която не е търговска тайна и не е класифицирана по смисъла на законодателството, да бъде на видимо и лесно достъпно място на първа страница в уебсайта на всяка регионална инспекция, басейнова дирекция или дирекция на национален парк. Сандов поиска от директорите на регионалните структури към МОСВ всяко ведомство да обособи секция на заглавна страница, която ще е унифицирана и достъпна за всички граждани и за бизнеса.

Екоминистърът заяви готовност за съкращаване на административни процедури, което ще облекчи както служителите в отделните регионални инспекции, така и бизнеса.

Той обясни, че особено по процедурите за ОВОС има голяма натовареност на РИОСВ, поради което ще бъде предложено ново решение - ако на дадена територия има цялостна екологична оценка и е ясно какво може и какво не, една част от внасяните инвестиционни намерения автоматично ще минават през процедурите.

Искаме да въведем и направим административна и дигитална реформа, с която да облекчим бизнеса, да намалим бюрокрацията, а това вече е и борба с корупцията, изтъкна Сандов.