Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) демонстрира комплексната сигурност на машините за гласуване на парламентарните избори на 11 юли 2021 г., съобщи от ДАЕУ.

Това се случи по време на среща между експерти от ДАЕУ, Българския институт по метрология (БИМ), Българския институт за стандартизация (БИС) и представители на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети.

Всеки гражданин може да провери дали машината правилно е отчела вота му, чрез контролната разписка, която съдържа неговия избор в явен текст. Секционната избирателна комисия, както и всеки избирател може да провери дали уникалният криптографски хеш идентификатор (системен хеш) на машината съвпада с този, който е удостоверен от ДАЕУ, и който гарантира, че софтуера е автентичен с удостоверения и използван в изборите, т.е, че не е манипулиран.

анкета

И пак – за кого ще гласувате?

Виж резултати

ГЕРБ/ СДС 32.0%

Има такъв народ 14.3%

БСП за България 11.7%

ДПС 1.6%

Демократична България 16.7%

Изправи се! Мутри вън 5.0%

Българските патриоти 4.5%

Възраждане 4.8%

Българско лято 2.5%

Други 6.9%

Показан беше процесът от включването на устройството за гласуване в началото на изборния ден, проверката за идентичност между направения избор и отпечатаната разписка, както и други сценарии, свързани с възможни извънредни ситуации като спиране на електрозахранването и неправилна експлоатация. В хода на удостоверяването е тестван изходният код за уязвимости чрез автоматизирани средства и аналитична инспекция, проверени са криптографските механизми за сигурност, както и процеса на съхраняване и извеждане на резултатите от гласуването.

Блокира една от машините за пробно гласуване

Блокира една от машините за пробно гласуване

Повредата на устройството не може да бъде отстранена

Припомняме, че трите районни избирателни комисии съвместно с общинските администрации в София-град, вече провеждат демонстрации на вота с машина на публични места. По едно устройство е поставено в подлезите на метрото при станциите на Софийски университет, Орлов мост и "Сердика".

Жители и гости на София могат да тестват до 9 юли включително как се гласува с машина. Избирателите могат да получат информация и пълно съдействие от представител на РИК.

В Пловдив се забавиха с пробното гласуване с машини за предстоящите избори. Трите машини, които бяха доставени в сряда все още стоят опаковани на 2 юли. Членовете на 16-та РИК не бяха достигнали до общо решение къде да се разположат устройствата, за да може повече гласоподаватели да имат достъп до тях за пробен вот.