У нас политическият отговор на пандемията е напълно адекватен, заяви финансистът доц. Емил Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

"Ние имаме работа с политически отговор на биологични проблеми Политическият отговор у нас е напълно адекватен. Постъпленията в бюджета са по-големи от очакваните и не виждам причина да се актуализира бюджета." - коментира доц. Хърсев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му, трябва да излезем от пандемията с максимален брой работещи хора, за да можем да се издържаме и да се храним, но трябва и да се помогне на нуждаещите се.

"Не може да позволим да умират хората от глад заради тази пандемия, защото в някои богати държави го наблюдаваме." - посочи финансистът.

"Работните места ще ги броим след приключването на мерките, когато няма забрана всеки да работи. Ръст на безработицата се очакваше, когато се наложиха отново мерките - не го видяхме това." - добави той.

По неговите думи, има нова песимистична вълна, че през януари и февруари ще има ново затваряне на работни места. Той отбеляза, че дори и с мерките за подпомагане нито една фирма не е доволна.

"Няма бизнес в света, който да е доволен от мерките на държавата. Всеки предпочита повече, това няма връзка с икономиката." - констатира доц. Хърсев.

Той обясни, че се очаква намаление на брутния вътрешен продукт с около 10%, а България няма фатални нива на заеми.

"Нашите банки влязоха значително чисти, защото не бяха разглезени по време на Голямата депресия. Европейската централна банка не може да замени банковата система. Спомняме си как имаше една банка, тя не можеше да контролира всичко." - подчерта експертът.

"В Eвропа има отрицателни лихви при депозитите, при нас не се наблюдава такъв стремеж за момента. Банките се опитват да компенсират загубената доходност с лихви върху кредитите." - отбеляза доц. Хърсев.

Той допълни, че страната ни вече има планове за харчене на европейските пари, които при всички случаи няма да бъдат одобрени от опозицията.