Енергийната ни система не изпитва проблеми във връзка с войната в Украйна, но се готвим за форсмажорни обстоятелства. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Александър Николов пред депутатите в ресорната парламентарна комисия. Той очерта рисковете пред енергийната ни система в настоящата ситуация. По отношение на тока, ако има намаляване на доставките, това ще затрудни някои от ЕРП-та и ще постави системата под стрес. Средносрочните рискове са за цените за България.

По отношение на природния газ има възможност за доставка от две алтернативни трасета. Имаме възможност и за втечнен газ, стана ясно от думите на енергийния министър.

Европа е изправена пред призрака на енергиен шок

Европа е изправена пред призрака на енергиен шок

700 млн. долара на ден се вливат в Русия от Европа, Великобритания и САЩ

За нефт и нефтени продукти - няма проблем с доставките. Цялата система функционира нормално, успокои Александър Николов. Но БЕХ и правителството се готвят за настъпване на форсмажорни обстоятелства, както поясни енергийният министър.

Има ли проблем с доставките на петрол, попита социалистът Драгомир Стойнев. Той поиска информация дали има проблем с разплащането на газовите доставки. Министър Николов посочи, че цената на двата сорта петрол е достигнала 115$ или над 20% ръст през последните три дни.

Няма проблем с доставките на петрол, посочи той. Нямало проблем с обслужването на танкерите. Булгаргаз няма неизпълнени договорни отношения с Газпром, стана ясно още от думите на енергийният министър. Има ли проблем с доставките на природен газ за България, попита Теменужка Петкова от ГЕРБ. Тя поиска отговор има ли индикации за проблем с доставките и какво се случва с интерконектора с Гърция. Проблем няма, успокои отново енергийният министър.

Ръст в цената на петрола заради ситуацията в Украйна

Ръст в цената на петрола заради ситуацията в Украйна

Сортът Brent се повиши с 0,9%

Договорът с Гърция е активен, но се начисляват неустойки заради забавянето, стана ясно още от отговора на Александър Николов.

Теменужка Петкова обаче предупреди, че договорът с Гърция е изтекъл. Колкото и да се повтори една лъжа, тя няма да стане истина, договорът е валиден, трасето продължава да се изгражда, отговори й енергийният министър.

Газът в Европа поскъпна с още 15%

Газът в Европа поскъпна с още 15%

Цената на синьото гориво скочи до над 1600 долара за 1000 куб. м.

Той обвини народният представител от ГЕРБ в чутовна юридическа глупост. Седнете и прочетете малко, скара му се Теменужка Петкова. Радвам се, че питате, не й се даде министърът. Рамадан Аталай се опита да успокои страстите. Той попита какви ангажименти е поела страната ни на срещата в САЩ на министъра на енергетиката и Асен Василев, когото нарече " велик финансист". Министър Николов обясни, че там България не е поемала ангажименти. Пред САЩ е разказано как изглежда България текущо, за да е привлекателна за чуждестранните инвеститори. Няма да се съглася Асен Василев да е човекът, който да води българската енергетика, подчерта Рамадан Аталай. Господин Асен Василев разбира от енергетика, колкото от геотермална вода, подчерта той. Депутатът от ДПС посъветва Александър Николов да вземе енергетиката в свои ръце. Според Драгомир Стойнев от БСП при спиране на доставките можем да издържим месец. Затова той попита има ли правителството план Б. Енергийната ни система е с много ниска степен на зависимост от природен газ, почерта министърът. Спирането на доставките ще е по-пагубно за Европа. Кабинетът имал резервен вариант. Основният ни фокус е отоплителният сезон да мине спокойно и да няма промяна в цената за обществото, коментира пред медиите преди заседанието министър Николов. Амбицията на властта е да няма каквото и да е спиране на доставките към топлофикационните дружества. Всички възможни алтернативни канали за доставка, както през конвенционална доставка, така и на втечнен газ, се изследват към момента, поясни той. "Булгаргаз" е направил необходимото така, че да подсигури допълнителни количества газ, стана ясно от думите му. Ако Русия ни "спре кранчето", страната ще успее да се справи с отоплителния сезон или с алтернативни горива, или с количествата от Чирен. От там нататък ще трябва да се правят дългосрочни планове, които да се съобразяват с поведението на Русия като основен доставчик на природен газ, изтъкна Александър Николов. Към момента няма проблем с разплащанията заради изключването на Русия от системата SWIFT.