Програмата за модернизация на въоръжените сили на България е правилният подход в правилното време.

Това констатира посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин на форума "Членството в НАТО - ключ към ЕС", организиран от Атлантическия съвет по повод 15 г. от членството на България в НАТО и 70 г. от основаването на военния пакт.

Рубин поясни, че София модернизира армията на фона на много предизвикателства, включително външни фактори като дестабилизиращи действия на други държави, бюджетни ограничения и сложна вътрешнополитическа ситуация.

Европредседателството на България през миналата година е най-големият успех за държавата, който превърна страната в регионален лидер, обяви посланикът на САЩ и посочи инициативите на София за интегрирането на Западните Балкани в НАТО и ЕС. По думите му България е малък член, но важен за Алианса, който е поел ангажимент да увеличи разходите за отбрана до 2024 г.

Според него първата стъпка от модернизацията на армията на България са Военновъздушните сили. Рубин вярва, че изтребител Ф-16 е правилният избор на страната, който ще допринесе за революционно модернизиране на въоръжените сили, опазване на въздушното пространство и изоставяне на руското наследство.

Ф-16 е технологичен избор, помагащ на България да изпълни ангажимента си към НАТО, каза Рубин и допълни, че това е най-добрият достъпен самолет за България. Ф-16 също така е стратегически избор заради партньорството със САЩ, който ще е за десетилетия напред, изтъкна посланикът на САЩ и повтори, че това е само първата стъпка.

САЩ стоят до България в трудни времена за региона и колективната сигурност, увери той.

Американският дипломат съобщи, че САЩ са допринесли с 300 милиона долара за обучение и подготовка на 5000 военнослужещи, включително и на десетки български офицери.

От своя страна посланикът на Великобритания Ема Хопкинс отбеляза, че преди 4 г. Алиансът не е имал сухопътни части на Изток, стратегия за въздушна отбрана, морска сигурност и киберсигурност. Сътрудничеството с ЕС беше ограничено, съюзниците бяха разделени по много от тези въпроси, включително и за Русия. Но сега нито едно от тях не е вярно. Съюзниците са единодушни за заплахите, смята британският посланик и поясни, че конвенционалното и ядрено сдържане е по-силно, а НАТО здраво работи върху бойната си готовност и стратегическата си мобилност.

Стратегията на НАТО ще бъде ревизирана за първи път от 50 г., обяви посланикът на Обединеното кралство у нас.

Според нея НАТО е уникален форум, който всекидневно се консултира за колективната си сигурност, НАТО се е научил как да интегрира всички инструменти на съюзниците - военни, политически и икономически.

Тя припомни, че НАТО и съюзниците им експулсираха над 150 т. нар. руски "дипломати" във връзка с атаката с новичок срещу Сергей и Юлия Скрипал в началото на март 2018 г.

Посланикът предупреди, че Русия представлява все по-голямо предизвикателство с опитите си да оформи европейската сигурност и с кампанията си за разделяне на съюзниците. Тя добави, че предизвикателствата и заплахите пред НАТО са многослойни и непредсказуеми, които не са ограничени географски или до определена сфера.

Хопкинс призовава НАТО да инвестира в готовността и възможностите за отговор на Алианса, но според нея каналът за диалог трябва да остане отворен, защото в крайна сметка трябва да се убеди Русия да работи с международната общност вместо да подкопава международния правов ред.

Посланикът посочи като важен момент през последното десетилетие ангажиментът на страните членки да увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г. Дипломатът обаче предупреди, че НАТО не може да бъде разсейван с идеи и мисли като създаването на армия на ЕС, друг Съвет за сигурност на ООН и европейска версия на НАТО.