ЕРМ Запад не носи вина за природни бедствия, които са извън неговия контрол, съгласно Общите условия на договорите за използване на електроразпределителната мрежа. Това заявяват в позиция от дружеството относно неустойки при липса на електрозахранване.

В тази връзка подчертават, че според чл. 60 от ОУ дружеството не носи отговорност при повреди в електрическите мрежи и съоръжения по независещи от електроенергийното предприятие причини и с цел предотвратяване на непосредствена опасност за здравето и сигурността на хора или съоръжения.

Също така в чл. 56 от ОУ са описани случаите, в които дружеството носи отговорност и е предвиден реда за обезщетяване на клиентите. В настоящия случай няма налице събитие, което да предполага отговорност на дружеството за щети, нанесени на клиентите, изтъкват от ЕРМ Запад.

Дружеството уверява, че е отговорен оператор на електроразпределителната мрежа на територията на Западна България, който стриктно спазва своите лицензионни, законови и регулаторни задължения.

И припомнят - през уикенда настъпиха множество аварии по електроразпределителната мрежа. Оттогава насам 1700 служители на компанията работят денонощно за възстановяване на електрозахранването на клиентите. Те работят в изключително тежки условия при блокирани от паднали дървета пътища, непроходими горски и планински терени, ниски температури, силен вятър и заледявания.

Независимо от тежките условия, екипите на ЕРМ Запад са на терен и работят денонощно до възстановяване на захранването на всички клиенти, уверяват от дружеството.

Министерство на енергетиката не дава компенсации за ток заради снежното бедствие

Министерство на енергетиката не дава компенсации за ток заради снежното бедствие

МЕ не е доставчик на ток, изтъкна министър Румен Радев