Европейската сметна палата проверява подкрепата на ЕС за работниците по време на пандемията. Последните оценки сочат, че през 2020 г. приблизително 31 млн. души и 2,5 млн. предприятия са получили подкрепа по линия на инструмента SURE, заяви Илиана Иванова, членът на ЕСП, който ръководи одита. Вече са отпуснати почти 90 млрд. евро. Това е огромна по размер подкрепа от ЕС. Бихме искали да проверим дали отговорът на Европейската комисия е бил ефективен по отношение на целта ѝ да помогне на засегнатите от кризата работници и предприятия в ЕС да запазят работните си места.

Одиторите ще оценят дали действията на Комисията в рамките на инструмента SURE са били навременни и подходящи и дали тя е разработила стабилна рамка за наблюдение и докладване относно прилагането на инструмента.

ЕС няма да чака прегледа на кандидатурата на Украйна, за да окаже подкрепа

ЕС няма да чака прегледа на кандидатурата на Украйна, за да окаже подкрепа

Европейския съюз е готов да наложи още санкции

След избухването на пандемията от COVID-19 през 2020 г. държавите членки въведоха мерки за подкрепа на работниците, чиито доходи са били силно засегнати от драстичното свиване на дейността в различни отрасли на икономиката на Европейския съюз. ЕС подпомогна тези мерки, като създаде SURE — инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства.

Този инструмент позволява на ЕС да предостави заеми на стойност до 100 млрд. евро, които да подкрепят националните схеми на държавите членки за подпомагане на работниците, чиито доходи са изложени на риск в резултат на пандемията. Европейската сметна палата (ЕСП) подготвя одит, с който ще провери дали чрез инструмента SURE Комисията е предприела ефективни действия в отговор на риска от свързаната с пандемията безработица в ЕС.