Жителите на селата Ошава и Сенокос са евакуирани заради огнената стихия в Кресненското дефиле. На хората са осигурени храна и подслон, а полицията пази имуществото им.

Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който пристигна  в района на пожара.

По рано от Беше съобщено, че по нареждане на премиера Бойко Борисов министър Радев застава начело на кризисния щаб.

"Най-важното, което докладвахме и на премиера е, че няма опасност за жителите на двете села - Ощава със 72-ма жители и Сенокос - със 43-ма души население. Хората са изведени и обгрижени, включително и с медицинска помощ." - съобщи министърът на извънреден брифинг.

"Анализирахме обстановката, доволен съм от организацията и предприетите действия досега." - посочи той.

През тази нощ на терен остават около 130 души пожарникари и горски работници, а полицията отделно ще пази селата.

"Утре в 6 часа операцията се подновява с пълни сили. От десетки години в района не е имало пожар с такъв обем, но в тази ситуация имаме съдействието на министъра на отбраната и вицепремиера Красимир Каракачанов, а също и контакт и готовност за съдействие при необходимост и от Министрество на здраеопазването." - поясни министър Радев.

Целта на дежурството през нощта е да се предотврати внезапно разрастване на пожара, заяви директорът на "Пожарна безопасност и защита нанаселението" главен комисар Николай Николов.

Към 6 часа сутринта по овладяването на пожара ще работят около 500 души - пожарникари, военни и доброволци, както и 2 хеликоптера, 4 водоноски и най-малко 34 пожарни автомобила.

"Важно е да успеем да овладеем обстановката още докато е хладно сутринта. Пожарът е с дължина 7 км в двете посоки. Необходими са много сили и техника за погасяването. В 7 часа ще се включи първият хеликоптер, в 7.30 - втори. Модулните формирования от армията ще се включат по целия периметър." - обясин Николов.

При необходимост евакуираните хора от селата ще могат да влязат в домовете си, за да нахранят животните, след което отново ще бъдат изведени, за да се избегне рискът за живота им.

В следобедните часове на мястото на пожара бяха съсредоточени 24 пожарни автомобила, около 100 огнеборци от няколко регионални дирекции на пожарната, над 40 служители на Югозападното горско сопанство с 14 специализирани автомобила, модулно формирование на Министерството на отбраната , 2 булдозера, мобилен команден пункт.

Изпратиха втори хеликоптер да гаси пожара край Кресна
Обновена

Изпратиха втори хеликоптер да гаси пожара край Кресна

Възможно е жителите на селата Стара Кресна и Ощава да бъдат евакуирани

Припомняме, огънят тръгна от района на симитлийското с. Мечкул и бързо се разрасна в следобедните часове заради силния вятър.

Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов пристигна на място, за да ръководи действията по овладяване на огъня.