Голям пожар възникна в Кресненското дефиле.

Наблюдателна кула на Югозападното държавно предприятие е регистрирала бедствието в района на село Мечкул около 14:00 часа.

Първоначално пожарът е обхванал около 100 дка смесени гори. Заради силния вятър обаче пожарът се е разпространил изключително бързо. Към момента стихията обхваща над 3 000 дка смесени гори, а огънят върви по билото на планината.

Силен горски пожар около Стара Кресна

Силен горски пожар около Стара Кресна

Местността е труднодостъпна и затруднява огнеборците

Огънят е в опасна близост до село Стара Кресна. Възможно е населението на селото да бъде евакуирано.

Стихията продължава да се разраства и към село Ощава, но за сега няма опасност за населението на селото.

В действията по потушаването на пожара участват 12 пожарни коли, 10 автомобила на горските стопанства и булдозер.

Заради пожара областният управител на Благоевград Бисер Михайлов е свикал кризисен щаб.

ЧЕЗ изключва електропровод заради пожара край Кресна

ЧЕЗ изключва електропровод заради пожара край Кресна

По искане на Пожарна безопасност и защита на населението

По предварителна информация огънят е тръгнал от водоем, намиращ се в землището на село Мечкул. Вероятно е и огънят да е тръгнал след използване на земеделска техника, тъй като в района има обработваеми земи.

Според директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов има реална опасност за всички огнеборци и подпомагащите ги, тъй като в по-голямата си част пожарът е върхов, съобщи БНР.

В близост от огнището се намира транзитния газопровод за Гърция и високоволтов електропровод.

Снимка 309304

Източник: БГНЕС

Огнеборците са изпратили искане към военните за подпомагане на действията по гасенето на пожара. Доброволческите отряди от Симитли и Кресна също ще се включат в гасенето.

От Министерството на отбраната съобщиха, че 38 военнослужещи с 5 специализирани машини от състава на Сухопътните войски са се включили в потушаването на големия горски пожар в землището на село Мечкул, община Симитли, област Благоевград.

Екипаж от авиобаза Крумово с вертолет "Ми-17" също ще окаже помощ за овладяването на огнената стихия. Вертолетът е излетял в 16.58 ч. от авиобазата и се е отправил към района на пожара.

Специализираната група от състава на Сухопътните войски е с ръководител старши лейтенант Веселин Станков.

Във 18.22 часа от авиобаза Крумово е излетял и втори хеликоптер от Военновъздушните, които ще помага в действията по гасенето на пожара в Кресненското дефиле.

Към момента пожарникари от всички служби в област Благоевград са включени в гасенето на пожара в землището на село Мечкул.

Огнеборци от Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Банско, Разлог, Гоце Делчев се включиха в усилията за овладяване на огъня. Помощ оказват и пожарникари от Кюстендил и два екипа с пожарни коли от София.

От МВР съобщават, че към момента няма опасност за хората в района.

Снимка 309300

Източник: БГНЕС

Пожарът в Стара Кресна е овладян

Пожарът в Стара Кресна е овладян

До края на деня се очакват и валежи

Припомняме, в средата на месец юли в Кресненското дефиле, край Стара Кресна, също възникна силен пожар. Пламъците тогава обхванаха и горски насаждения в района.

Щетите от пожара в землището на Стара Кресна бяха огромни - вследствие на бедствието бяха унищожени около 800 декара 50-годишна здрава гора.

В действията по гасенето на пожара участваха над 250 души -пожарникари, горски служителите, военни и доброволци. Най-разпространената версия за възникването на пожара беше човешка небрежност.