Овладян е пожарът в Пирин, съобщи Георги Пармаков, директор на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" пред БНР.

Над 250 души участваха в потушаването на огнената стихия - горски служители, пожарникари и военни.

250 души се борят с пожара в Стара Кресна

250 души се борят с пожара в Стара Кресна

Горят 700 декара гора...

Освен многобройната човешка сила, в борбата с пожара, се включиха 17 пожарни автомобила, допълва Пармаков.

Гасенето на пожара продължи 18 часа, а към момента са останали само няколко изолирани вътрешни огнища, но от Пожарна безопасност очакват потушаването на огъня да приключи скоро. Дежурни екипи по целия периметър ще има и през нощта.

До края на деня в района се очакват и валежи, което би помогнало за абсолютното погасяване на огъня.

Като вероятна причина за пожара се сочи човешка небрежност, защото край мястото на запалването минава горски път.

Директорът на Югозападното горско предприятие - Дамян Дамянов посочи, че щетите от пожара в землището на Стара Кресна са огромни - унищожена е около 800 декара 50-годишна здрава гора.

Близо 60 военнослужещи от Сухопътните войски се включиха в потушаването на пожар при село Стара Кресна. В действията по гасенето на пожар участва техника от модулното формирование за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия от състава на Бригадно командване - Благоевград

Сухопътните войски оказват помощ на пожарникарите в сухите треви и горски масиви в непосредствена близост и опасност за Национален парк "Пирин".

Силен горски пожар около Стара Кресна

Силен горски пожар около Стара Кресна

Местността е труднодостъпна и затруднява огнеборците

Припомняме, че сигналът за пожара в землището на Стара Кресна беше подаден към 13 ч. на 13 юли. На мястото на бедствието бяха изпратени пожарни екипи и служители на местното горско стопанство. Огнеборците са останали на място през цялата нощ, а тази сутрин в гасенето са се включили 250 пожарникари, военни, горски служители и доброволци.