Европа се превръща в строителна площадка. Това заяви евродепутатът и зам.-председател на Групата "Обнови Европа" Искра Михайлова пред официална делегация на Камарата на строителите в България в Европейския парламент в Брюксел.

Целта на посещението беше конференцията на високо ниво "Дигиталните и иновационни предизвикателства пред строителния сектор в България". Сред основните теми на форума бяха енергийната ефективност като инструмент за енергийна независимост в контекста на европейския Зелен пакт, дигитализацията на строителния сектор, повишаващите се цени на строителните материали и нуждата от адекватен отговор чрез индексация на договорите за строителство. Делегацията на КСБ получи информация и за подготвените от ЕП директиви относно работата на строителния сектор, чието приемане предстои.

Михайлова посочи, че се очаква от строителния бранш в Европа да подпомогне процеса на достигне на енергийна независимост на ЕС от доставки от Русия, както и целта Съюзът да повиши енергийната си ефективност.

Строителни фирми спират работа заради високите цени на стоманата и арматурното желязо

Строителни фирми спират работа заради високите цени на стоманата и арматурното желязо

От бизнеса са притеснени, че и други доставчици спират износа

От своя страна, председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев представи предизвикателствата пред българската строителна индустрия. Той посочи, че кризата с доставките е изключително тревожна, а покачването на цените на строителните материали и суровините е драстично. По негови думи търсенето на решение на сериозните проблеми, с които се сблъсква браншът, и приемането на методика за индексация на цените по договорите за строителство са сред водещите приоритети пред ръководството на КСБ.

Терзиев добави, че сред ключовите за бранша теми е и продължаването на програмата за енергийна ефективност на сградния фонд, финансиране за което се очаква по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Строители и общини търсят решение на оскъпяването от близо 30%

Строители и общини търсят решение на оскъпяването от близо 30%

Индексацията на договорите с публични възложители да е съизмерима с оскъпяването на крайния продукт

Зам.-председателят на УС на КСБ инж. Калин Пешов се фокусира върху несигурността за строителния сектор вследствие от пандемията и сложната геополитическа ситуация. Той отбеляза, че има огромна инфлация и цените ще се увеличават.

"90% от членовете на FIEC са МСП. Те са първите, които ще понесат удара на настоящите проблеми. Комбинацията от стагнация и инфлация ще засегне най-малките. Трябва да ги пазим", подчерта Пешов и допълни, че отрасълът трябва да върви към дигитализация.

Председателят на ОП на КСБ - София инж. Любомир Качамаков също акцентира върху предизвикателствата пред малките и средните фирми. Той обърна внимание, че по време на изолацията в пандемията много малки и средни компании са разбрали, че за да останат и да бъдат успешни на пазара, трябва да се дигитализират и да изградят нови модели за работа, планиране и управление.