Има силна вълна на антиимигрантски настроения в цяла Европа. В момента тя е лидер в антиимигрантските настроения. България не прави изключение. Това са показали резултатите от 39-ото годишно световно допитване на УИН/„Галъп интернешънъл“. Проучването изследва нагласите, очакванията, вижданията и убежденията на 68 595 души в 69 страни по целия свят.

Общественото мнение в 42 страни по света е срещу имиграцията на чуждестранни работници, а в 27 страни е „за“. 57 % по света са на мнение, че имиграцията е нещо хубаво. 32 % са тези, които смятат, че е нещо лошо. Най-бедните страни по-скоро подкрепят миграцията, по-богатите – не, а най-богатите са разделени в мненията си. Тези резултати са получени при задаване на въпроса: „Като цяло смятате ли, че имиграцията на чуждестранни работници е добро или лошо нещо за нашата страна?“

Резултатите показват, че вълната на антиимигрантски настроения е по-видима в Европейския съюз, отколкото в останалите изследвани европейски страни. В страните от Европейския съюз благоприятните нагласи са 31 %, а неблагоприятните – 52 %. В европейските страни извън съюза благоприятните нагласи са 35 %, а неблагоприятните – 44 %.

Оказва се, че в рамките на Евросъюза най-силните антиимигрантски нагласи се забелязват в източните страни. Там неблагоприятните са 61 %, а благоприятните – 24 %. След тях се нареждат южните страни с 28 % благоприятни отговори и 54% неблагоприятни. Накрая се нареждат северозападните страни – 33 % благоприятни и 49 % неблагоприятни отговори.

У нас 11% смятат, че имиграцията на работници е нещо хубаво, но 62% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Така, с нетна стойност от -51, България се оказва сред страните, които в най-голяма степен се противопоставят на имиграцията.  

Вицепрезидентът на световната асоциация УИН/„Галъп интернешънъл“ Кънчо Стойчев коментира, че данните още веднъж показват кризисния момент за Европа и за България. По думите му предизвикателството на Европейския съюз сега е да запази енергията на европейския проект и да неутрализира центробежните тенденции.

Резултатите от проучването показват, че в северозападния подрегион на ЕС има видима разлика между Белгия, Франция и Великобритания от една страна и Германия – от друга. В Белгия делът на неблагоприятните оценки е 68 %, а този на благоприятните – 19 %. Във Франция – благоприятните са 22 %, а неблагоприятните – 58 %; Великобритания – 30 % благоприятни и 51 % неблагоприятни. В Германия преобладаващи са благоприятните нагласи с 44 %. Неблагоприятните са 39 %.

Глобализацията и възможностите за пътуване и заселване разделят света на три групи държави: бедни страни - където мнозинството подкрепя имиграцията, страни със средни и високи доходи - където мнозинството се противопоставя на имиграцията и богати – в които има мнозинства „за“ и мнозинства „против“.

Сред 18-те изследвани бедни страни само 3 % от мнозинството е „против”. При тях средният годишен доход на глава от населението е по-малък от 10 000 долара. Сред страните със средни и високи доходи (със среден годишен доход на глава от населението между 10 000 долара и 35 000 долара), вижданията на мнозинствата са точно обратните: само в 3 от 31 изследвани страни мнозинството е „за“.

Социолозите намират за любопитно, че богатите страни, където средният годишен доход на глава от населението е над 35 хил. долара, са разделени: сред 17 изследвани страни, 9 подкрепят, а 8 са срещу имиграцията. В същото време в рамките на едно и също общество обикновено по-бедните са срещу имиграцията.

Мненията за имиграцията в САЩ и Канада като цяло са положителни. Това според „Галъп” е изненадващо, предвид факта, че и двете страни са цел на мигранти и приемат работна ръка.

В Африка като цяло отношението към миграцията също е позитивно. Единствено изключение правят страни в Южна Африка.

Донякъде изненадващо, Саудитска Арабия, която „внася“ работна ръка – силно подкрепя имиграцията. Обратно, няколко страни, които „изнасят“ работна ръка, са като цяло отрицателно настроени – например: Алжир, Ирак, Тунис, Ливан и Палестина. Единственото изключение сред „изнасящите“ страни в региона е Мароко.