ГЕРБ се похвалиха с добра новина за родното здравеопазване. От МРРБ по оперативна програма "Региони в растеж" са осигурени 20 милиона лева за хеликоптери и линейки. Информацията даде на брифинг в парламента Димитър Главчев.

Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие, посочи, че от доста време се е говорело да се обнови спешната помощ с европейски средства. Хеликоптерите ще спасяват хора в критични ситуации, ще участват и в планинско спасяване, както и ще се ползват при донорски ситуации. Тези пари ще са в допълнение към средствата, които Министерство на здравеопазването дава за спешна медицинска услуга.

Планинската служба мечтае за хеликоптер

Планинската служба мечтае за хеликоптер

ПСС нямат медицински хеликоптер от юли 2019 година

Николова се надява да успеем да купим две въздушни линейки. Ще се изградят и хеликоптерни площадки, за са се ползват тези въздушни линейки. Ще бъдат обучени и екипи. Ще се ползва опитът на експертите от Планинската спасителна служба.

В Министерския съвет вече е създадена стегната организация. За самите планински спасители въздушните линейки са крайно необходими. Обществената поръчка ще стартира до месец-два.

Припомняме, на 10 февруари в Министерския съвет и Президентството беше внесена гражданска петиция с искане държавата да финансира най-малко четири медицински хеликоптера.

За два медицински хеликоптера има европари

За два медицински хеликоптера има европари

Мярката за осигуряването на въздушните линейки ще бъде отворена през месец март