Страната ни би могла да купи два хеликоптера за медицинско спасяване

През ноември миналата година бе взето решение за осигуряване на финансиране за доставката на един хеликоптер, но разчетите към днешна дата сочат, че би могло да се доставят два.

Мярката за осигуряването на въздушните линейки ще бъде отворена през месец март, а Министерството на здравеопазването, което е бенефициент, ще има два месеца, за да подаде проектно предложение и да кандидатства за средствата.

С петиция искат държавата да купи 4 медицински хеликоптера

С петиция искат държавата да купи 4 медицински хеликоптера

България е единствената страна в ЕС без такъв вертолет

Освен доставката на хеликоптери, с ресурса се предвижда и осигуряване на хангари, обособяване на хеликоптерни площадки в страната и покриване на цялата съпътстващата инфраструктура за експлоатацията на летателните средства.

По думите на зам.-министър Николова, така ще се подобри достъпът до медицинска помощ в труднодостъпни и отдалечени райони и спешна реакция при кризи, произшествия, бедствия, спасителни и донорски операции. Тя допълни, че към момента, МЗ може да обяви процедура за доставка на хеликоптерите под условие и готовност за стартиране на процедура за избор на изпълнител за доставка на техниката.

С 20 млн. лв. от европрограма купуват медицински вертолет

С 20 млн. лв. от европрограма купуват медицински вертолет

Отпуснаха 108 млн. лв. допълнително по програмата за ремонт на пътища, училища

С финансиране от програмата предстои ремонт на спешните медицински центрове в страната, доставят се и нови линейки, допълни още Николова.

Припомняме, че на 10 февруари гражданска петиция с искане държавата да финансира най-малко четири медицински хеликоптера беше внесена в Министерския съвет и Президентството.

Ден по-рано Военни с дрон търсят изчезналите баща и син в Стара планина