С 20 млн. лв. ще бъде закупен медицински хелипотре за въздушно спасяване и превоз на пациенти. Вертолетът трябва да бъде закупен от МЗ, а средствата ще бъдат предоставени от допълнителното финансиране за над 108 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Програмата се управлява от МРРБ.

Нужно е да бъдат анализирани и идентифицирани най-подходящите площадки за излитане и кацане. Целта е да имат достъп до санитарен въздушен транспорт, както и трансплантация в цялата страна.

Страната ни към момента не разполага с медицински хеликоптер, като в единични случаи за тази цел се използват военни хеликоптери.

В момента със 163 млн. лв. от ОПРР се ремонтират и всички спешни медицински центрове в страната и се доставят 400 нови линейки.

Новината бе съобщена от МРРБ по време на 15-то заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

Без спасителен хеликоптер изпускаме "златния час"

Без спасителен хеликоптер изпускаме "златния час"

От 4 до 5 спасителни хеликоптера са необходими на първо време, смятат ПСС на БЧК

Допълнителните средства ще се оползотворят и за рехабилитация на 134 км републикански пътища, енергийна ефективност на сгради в малките общини и ново спортно оборудване на 80 професионални гимназии.

За рехабилитация на републиканските пътища се предоставят още над 57 млн. лв. Парите са и за изграждане на интелигентна транспортна система за повишаване на пътната безопасност, решиха още членовете на комитета.

С 55 млн. лв. Агенция "Пътна инфраструктура" ще може да ремонтира още шест пътни отсечки с дължина 134 км, свързващи 11 общини в шест области

Пет от допълнителните отсечки са в Северна България.

Участъците, които ще се ремонтират, са Мизия -Оряхово - Крушовене в област Враца; Поликраище - Елена - Сливен в областите Сливен и Велико Търново; Русе - Кубрат - Исперих - Дулово в областите Русе и Разград; Полски градец - Тополовград - с. Устрем в област Хасково; Каблешково - Межден в област Силистра и участък от пътя Варна - Белослав - Разделна - Падина - Житница в област Варна. От началото на настоящия програмен период с 377 млн. лв. по ОПРР се финансира рехабилитацията на други 24 пътни отсечки с обща дължина близо 505 км.

С малко над 2 млн. лв. ще финансират проект на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" за интелигентна транспортна система. Системата ще помага на водачите с навременна информация за пътната обстановка и състоянието на пътната мрежа, включително и наличие на инциденти.

Транспортната система ще се състои от сензори, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци с променливо съдържание и възможност за засичане на скорост. Те ще са разположени в критични точки, определени след анализ на транспортното натоварване, специфични данни за климатичните условия - честота на валежи от дъжд и сняг, мъгла, потенциални опасности от заледяване и др.

"Очакваме така да допринесем за намаляване на броя и тежестта на пътнотранспортните произшествия, засилването на контрола на движение по републиканските пътища и подобряване на ефективността на пътното поддържане", коментира зам.-министър Николова.

Допълнителни близо 25 млн. лева ще получат 28-те малки общини и периферни райони в страната за саниране на жилищни и обществени сгради. Към тази сума ще има и допълнително още 14 млн. лв. спестен ресурс, който предстои да се насочи към тях в края на месеца. Така общият бюджет ще достигне близо 40 млн. лв.

Вече се дава и възможност за саниране на сгради с повече от 35 апартамента. От началото на програмния период по ОПРР се изпълняват 202 проекта за енергийна ефективност на стойност 204 млн. лв. в 28-те малки общини, информират от МРРБ.

По същата оперативна програма Министерството на образованието и науката ще получи около 6,2 млн. лв. за ремонт.

С над 4,5 млн. лв. от тези 6,2 млн. лв. ще бъдат ремонтирани 7 професионални гимназии и Тракийския университет. С останалите над 2,5 млн. лв. около 100 средни училища в страната ще получат ново спортно оборудване. За обновяване на училища са инвестирани 618 млн. лв. от ОПРР, като до момента са ремонтирани 80 сгради - 49 училища, 26 детски градини и 5 университета.

Към днешна дата министерството отчита договорен 86% от ресурса на програмата, което е 2,5 млрд. лв.

Над 1,5 млрд. лв. са разплатените средства по проекти на бенефициентите, а близо 30% или 1 млрд. лв. са възстановените средства от ЕК. По думите й няма риск от неизпълнение на програмата.