АЕЦ Ако България иска до края на годината да приключи преговорите по глава "Енергетика", трябва да приеме датата 2006 г., като краен срок за спиране на 3 и 4 реактори. Това заяви Хил-Роблес, съпредседателят на Съвместния парламентарен комитет България - Европейски съюз (СПК) от страна на Европейския парламент. В противен случай можело да бъде блокиран целият процес на преговорите за присъединяване на страната към ЕС.

По време на обсъждането на тази точка от дневния ред в рамките на 15-то заседание на комитета, Хил-Роблес припомни първоначално поетия през 1992 г. от България ангажимент да затвори тези реактори до 1998 г., заменен по-късно през 1999 г. с ангажимента за извеждане на реакторите до края на 2006 г.

На основата на този ангажимент Европейският съюз реши да започне преговори с България за присъединяване, уточни Хил-Роблес. Според него от политическа гледна точка би било трудно Европейският съвет да приеме съвсем друго виждане и да промени решението си по един твърдо поет от България ангажимент и Европейският парламент не би могъл на наложи на съвета друга позиция.

От своя страна евродепутатката Катрин Ги Кен заяви, че никога досега не е бил поставян друг критерий за затварянето на реакторите, освен тяхната безопасност, а последната проверка на МААЕ показва високо ниво на безопасност на реакторите 3 и 4. Затова, тя обвърза проблема с политическата етика.

В контекста на казаното от г-жа Ги Кен министърът на енергетиката Милко Ковачев също зададе въпроса, кое е по-важно - поетите политически ангажименти или доказаното ниво на ядрена безопасност. Той потвърди българското искане за партньорска проверка, която да бъде изпълнена от Групата по атомни въпроси към ЕС.

Ако тази проверка няма да има значение в преговорния процес, то нашият разговор тук е безсмислен, заяви министърът.

Готови сме да приемем договорената като политически ангажимент дата за затварянето на реакторите, възприета от 15-те страни членки, но призоваваме 15-те на основата на своите критерии да направят обективен преглед на ядрената безопасност в България и това да се отрази на политическото мнение, заяви още министър Ковачев.