Европейският парламент се обяви в защита на храма "Св. София" в Истанбул. Членовете му изпратиха писмо до върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и до генералния секретар на ЮНЕСКО Одри Азуле за предприемането на съответните действия в защита на храма "Св. София" в Истанбул.

В писмото, инициирано от заместник-председателя на ЕП Вангелис Меймаракис, се апелира още да бъдат защитени международните споразумения и рамката на ЮНЕСКО.

Гръцки евродепутат зове за санкции срещу Турция заради "Св. София"

Гръцки евродепутат зове за санкции срещу Турция заради "Св. София"

Решението за превръщането на църквата в джамия е в нарушение на решението на ЮНЕСКО да обяви "Света София" за световно културно наследство

По думите на евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, призивите на международната общност в защита на "Св. София" са отекнали и в ЕП. Той е сред членовете на Европейския парламент, подписали писмото.

Държавата, на чиято територия е обектът, трябва да гарантира, че не се правят промени в изключителната универсална стойност на имота. Всяка промяна изисква предварително уведомление от съответната страна до ЮНЕСКО и след това, ако е необходимо, разглеждане от Комитета за световно наследство, обясни Радев, като се позова на посочените в писмото аргументи.