След решението на Турция да превърне църквата "Света София" в джамия, Атина трябва незабавно да наложи санкции на Анкара, да затвори турското консулство в Комотини, музея на Ататюрк в Солун, да затвори границата с Турция, да не отваря джамия във Вотаникос, както и да затвори стотици незаконни джамии като част от санкциите срещу Турция. Това съобщи пред РИА "Новости: евродепутатът Нотис Мариас. Той е професор в университета на остров Крит, където преподава институционалната структура на Европейския съюз, припомня БГНЕС.

От 24 юли в „Света София“ в Истанбул може да има ислямско богослужение?

От 24 юли в „Света София“ в Истанбул може да има ислямско богослужение?

Ердоган щял да участва в първата молитва

В петък Турският държавен съвет - най-висшият административен съд на страната, отмени решението си от 1934 г., с което църквата бе превърната в музей. Веднага след това турският президент Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщането на катедралата в джамия, както и че там започват да се отслужбат мюсюлмански служби и ритуали.

"Дълги години Ердоган подготвя превръщането на "Света София" в джамия. Поради тази причина, като евродепутат многократно съм го осъждал в изказванията си пред Европейския парламент", заяви Мариас.

ЮНЕСКО предупреди Турция да не превръща "Света София" в джамия

ЮНЕСКО предупреди Турция да не превръща "Света София" в джамия

Всяка промяна изисква предварително уведомяване на ЮНЕСКО

Той нарече решението на Ердоган за катедралата "провокативно и абсолютно незаконно".

"Решението за превръщането на църквата в джамия е в нарушение на решението на ЮНЕСКО да обяви "Света София" за световно културно наследство. "Света София" не е плячка на Ердоган, тя принадлежи на цялото човечество. Тя е символ на християнството. Превръщайки го в джамия, Ердоган провокира и обижда не само християните, но и цялото човечество", каза политикът.

ЮНЕСКО против променения статут на "Света София"

ЮНЕСКО против променения статут на "Света София"

Турският президент Реджеп Ердоган подписа вчера указ, който позволява на мюсюлманите да се молят

И допълни, че решението на Ердоган изправя света пред дилемата "култура" или "варварство", а към такава дилема не трябва да има никаква търпимост, тъй като това е "ислямски фундаметализъм".

Мариас подчерта, че "незаконното решение на Ердоган да превърне "Света София" в джамия вече е осъдено от Гърция, Русия, ЕС и САЩ, както и от всички християнски религиозни водачи по света.

Държавният департамент разочарован от променения статут на "Света София" в Турция

Държавният департамент разочарован от променения статут на "Света София" в Турция

Ердоган подписа указ, който позволява на мюсюлманите да се молят

Евродепутатът смята, че международната общност, ЮНЕСКО, Европейският съюз и целият свят трябва да обявят непрекъсната борба с всякакви мерки, за да се гарантира, че "Света София" като обект на световното икторическо наследство ще остане музей, а православния свят трябва да се обедини срещу това "падение на "Света София", срещу оскверняването на най-големия храм на православието, срещу обидата към нашата християнска вяра".

В отговор на борбата на православния свят срещу решението на Ердоган Гърция трябва незабавно да наложи санкции срещу Турция. "Трябва да се затвори турското консулство в Комотини (където живее мюсюлманско малцинство), да се затвори музея" Кемал "в Солун, границите с Турция, да се забрани всякакво движение на турци и турски стоки, да не бъде отворена планираната във Вотаникос джамия, както и да се затворят стотици нелегални джамии, управлявани от нелегални мигранти", допълни евродепутатът.

Църквата на Русия обвини Турция, пренебрегнала милиони християни за "Света София"

Църквата на Русия обвини Турция, пренебрегнала милиони християни за "Света София"

"Загрижеността на милиони християни не беше чута"

"В същото време Гърция трябва да настоява ЕС да наложи икономически санкции на Турция, включително забрана за финансиране на Турция от ЕС и Европейската инвестиционна банка, замразяване на активите на турските служители, забрана за влизане на турски служители в ЕС и ембарго върху вноса на турски продукти в Европейския съюз. Само така ще изпратим съобщение до Ердоган, че "Света София" е и остава най-големият храм на православието, който той не може да оскверни с действията си, "каза Мариас.

И напомни, че музеят на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк в Солун се посещава ежегодно от десетки хиляди туристи от Турция.

Гърция видя "провокация към цивилизования свят" в "Света София" да е джамия

Гърция видя "провокация към цивилизования свят" в "Света София" да е джамия

Решението на Ердоган връщало Турция шест века назад

Атина и към този момент остава последната европейска столица, в която няма джамия. Очаква се до няколко месеца да бъде отворен мюсюлмански храм до няколко месеца в района на Атинакос в Атина. След обявяването на независимост от Османската империя през 1832 г. нито едно гръцко правителство не разреши изграждането на джамия в Атина. Десетки хиляди мюсюлмани от Близкия Изток, Африка и Индия, обаче, живеят в гръцката столица. Те се молят в незаконни параклиси.

БГНЕС припомня, че "Света София" е основана от християнския император Юстиниан и е открита на 27 декември 537 г. Катедралата е най-големият храм в християнския свят от повече от хиляда години. След като османците превземат Константинопол през 1453 г., катедралата е превърната в джамия, но от 1934 г. сградата с указ на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк се превръща в музей и е включена в списъка за световно историческо наследство на ЮНЕСКО.

Ердоган превърна "Света София" в джамия

Ердоган превърна "Света София" в джамия

Подписа указ по въпроса

Решението на турската държава да се превърне "Света София" в джамия предизвика остра негативна реакция в много страни по света.