Руската православна църква изрази тревога от решението на Турция да отмени статута на музей на емблематичната катедрала "Света София", обвинявайки я, че пренебрегва милиони християни.

"Загрижеността на милиони християни не беше чута", изтъкна говорителят на Руската православна църква Владимир Легойда пред агенция "Интерфакс", след като по-рано днес висшият административен съд на Турция отмени статута на музей на византийската църква от VI в.

Гърция видя "провокация към цивилизования свят" в "Света София" да е джамия

Гърция видя "провокация към цивилизования свят" в "Света София" да е джамия

Решението на Ердоган връщало Турция шест века назад

Решението на съда беше последвано тутакси от указ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че обектът в Истанбул, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, ще бъде отворен отново за поклонения на мюсюлмани.

Решението "показва, че всички правни основания по отношение на необходимостта да се справи с ситуацията изключително деликатно бяха игнорирани", каза Легойда, който ръководи пресслужбата на руската църква.

По-рано Руската православна църква настоя за повишено внимание към призивите за промяна на статута на историческата бивша катедрала, а руският патриарх Кирил подчерта, че е "дълбоко загрижен" от такъв потенциален ход и го нарече "заплаха за цялата християнска цивилизация".

Ердоган превърна "Света София" в джамия

Ердоган превърна "Света София" в джамия

Подписа указ по въпроса