Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) изрази съжалението си заради решението на турското правителство да промени статута на Света София без предварителни дискусии, предаде ТАСС.

"Генералният директор на ЮНЕСКО изразява дълбоко съжаление за решението на турските власти, взето без предварително обсъждане, да променят статута на Света София", казаха от организацията. "Тази вечер тя сподели сериозните си притеснения с посланика на Турция в ЮНЕСКО."

Според шефа на ЮНЕСКО Одри Азулай "Света София е архитектурен шедьовър и уникално свидетелство за взаимодействията между Европа и Азия през вековете".

"Статутът като музей отразява универсалния характер на наследството му и го прави мощен символ за диалог", каза Азулай.

Държавният департамент разочарован от променения статут на "Света София" в Турция

Държавният департамент разочарован от променения статут на "Света София" в Турция

Ердоган подписа указ, който позволява на мюсюлманите да се молят

Припомняме, че Държавният департамент на САЩ заяви в петък, че е разочарован от решението на турското правителство да промени статута на "Света София", предаде "Ройтерс".

"Ние разбираме, че турското правителство остава ангажирано да поддържа достъпа до "Света София" за всички посетители", заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус в изявление.

Турският президент Реджеп Ердоган подписа вчера указ, който позволява на мюсюлманите да се молят в "Света София" в Истанбул, която отсега нататък ще има статут на джамия.

Държавният глава на Турция разпространи документа в профила си в "Туитър".

В постановлението се посочва, че "е взето решение да се отвори джамията" Света София "за поклонение".

Катедралата "Света София" в Истанбул е паметник на византийската архитектура, който е издигнат през 532-537 г. по указание на император Юстиниан. След падането на Византийската империя през 1453 г. катедралата е превърната в джамия.

Ердоган превърна "Света София" в джамия

Ердоган превърна "Света София" в джамия

Подписа указ по въпроса

През 1935 г., според постановлението на турското правителство, подписано от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, катедралата е превърната в музей и слоевете мазилка, които ги крият, бяха почистени, за се виждат стенописите и мозайките. През 1985 г. сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.