Държавният департамент на САЩ заяви в петък, че е разочарован от решението на турското правителство да промени статута на "Света София", предаде "Ройтерс".

"Ние разбираме, че турското правителство остава ангажирано да поддържа достъпа до "Света София" за всички посетители", заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус в изявление.

Припомняме, че турският президент Реджеп Ердоган подписа указ, който позволява на мюсюлманите да се молят в "Света София" в Истанбул, която отсега нататък ще има статут на джамия.

Държавният глава на Турция разпространи документа в профила си в "Туитър".

В постановлението се посочва, че "е взето решение да се отвори джамията" Света София "за поклонение".

Ердоган променя Света София в джамия след изборите

Ердоган променя Света София в джамия след изборите

Имаме някои планове и ще изпълним тези планове, коментира той на митинг в Истанбул

Първите такива ще могат да го направят на 24 юли.

По-рано днес Държавният съвет (висшият административен съд на Турция) отмени правителственото постановление от 1934 г. за предоставяне статут на музей на "Света София".

На 2 юли Държавният съвет на Турция проведе заседание, за да обсъди възможната промяна на статута на "Света София". Обсъждането сред съдийския състав, според CNN Turk, е продължило само 17 минути.

По-рано Ердоган даде инструкции да се проучи въпроса за промяната на статута на катедралата на заседание на главния съвет на Партията на справедливостта и развитието, на която той е председател.

Катедралата "Света София" в Истанбул е паметник на византийската архитектура, който е издигнат през 532-537 г. по указание на император Юстиниан. След падането на Византийската империя през 1453 г. катедралата е превърната в джамия.

Ердоган предлага Света София за джамия с безплатен достъп

Ердоган предлага Света София за джамия с безплатен достъп

Това може да стане след изборите на 31 март

През 1935 г., според постановлението на турското правителство, подписано от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, катедралата е превърната в музей и слоевете мазилка, които ги крият, бяха почистени, за се виждат стенописите и мозайките. През 1985 г. сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.