На тържествена церемония пред Президентството бе отбелязан Деня на Европа – 9 май. Под звуците на европейския химн представителната гвардейска част издигна флага на Европа.

Президентът Росен Плевнелиев, който е Върховен главнокомандващ Българската армия премина пред строя на гвардейците, след което ги поздрави с празника. 

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова и други.

Деня на Европа е празник на единството и мира на Стария континент. Чества се на датата, на която преди 66 години френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Макар и отнасяща се за предложение за създаване на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС). „Декларацията на Шуман" се счита за основополагаща за днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

„Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност.", се посочва в Декларацията на Шуман.

По–късно днес в Дома на Европа в София президентът Росен Плевнелиев ще вземе участие в програмата за отбелязването на Деня на Европа. Държавният глава ще връчи призовете на победителите в конкурса за есе на тема: „Единният цифров пазар на Европейския съюз“.

В 26 български града днес ще премине шествието "Безсмъртен полк".