Езиковите школи изпитват затруднения да продължат работата си с ограниченията, наложени от Министерство на здравеопазването - да могат да обучават само до пет деца присъствено. Това заяви пред news.bg Антония Борисова от Асоциацията на езиковите центрове. Тя обясни, че за тях група от 5 деца не е работещо, защото се удвояват учебните зали, а и персоналът. Има и трудности с разделянето на децата, тъй като те трябва да са на ротация, защото голяма част от тях остават на онлайн обучение.

В тази връзка има и недоволство от родителите, които заплащат за присъствено обучение, обясни още Борисова. Чисто финансово много школи изпитват затруднения, обясни тя. Вече се тестват децата - не разбираме защо има ограничения до пет деца, при нас идват деца, които така или иначе са тествани, и изглежда несъстоятелно изискването да са само такава бройка, обясни още Антония Борисова.

Синдикат "Образование": Безплатни тестове за всички учители и ученици, щом са задължителни

Синдикат "Образование": Безплатни тестове за всички учители и ученици, щом са задължителни

Правенето на тестовете в училище с доброволци било лишено от логика

Като друга причина експертът посочи и умората сред учениците - нарушен е образователният процес и всички разбират колко е ефективно това за учениците - особено за децата от 1 до 4 клас.

Иначе от Асоциацията потвърдиха, че не минават през проверки от властите, като такива се извършват в центровете регулярно от РЗИ.

Надяваме се като Асоциация, че министърът ще разшири заповедта и децата, които минават през скрининг за тестове, ще имат възможност да посещават в цял обем езиковите школи, заключи Борисова.