Учениците от прогимназия и гимназия да се върнат в училище след промяна на насоките и след осигуряване на безплатните тестове от държавата. Това предлага в своя официална позиция Синдикат "Образование" при КТ "Подкрепа".

От синдиката настояват МОН да разясни това на държавните и общинските училища, срещу някои медийни твърдения училищата да плащат тестовете от бюджетите си за големите ученици.

Те посочват, че практиката досега е показала, че решението на здравното министерство тестовете да се правят в училище с доброволци - учители, директори и родители, се е оказало лишено от логика и смисъл, защото заболеваемостта е под математическата нула и защото на родителите може да се вярва и тестовете трябва да се правят в домашни условия. Според тях новият здравен министър трябва веднага да отмени въпросната спорна практика.

Доставиха тестове за малките ученици за още 2 седмици

Доставиха тестове за малките ученици за още 2 седмици

Очакват се още 1,1 млн. теста по втората обществена поръчка на МЗ

Според синдиката организацията по доставка на тестовете в образователните институции е крайно неорганизирана и създаваща турбуленции на учителските колективи, което съжаление създава неравен шанс към учениците в отделните училища и различни области.

Училищата за сметка на собствените си бюджети купуват тестовете за учителите, защото допълнителните средства не са достигнали в училищата, подчертава се в позицията и се допълва, че е можело държавата да осигури тестове и за учителите.

От Синдикат "Образование" категорично предлагат, ако останат като задължение, тестовете за всички ученици и учители да се осигуряват от държавата.

Осигуряват 1.4 млн. теста за учениците до края на седмицата

Осигуряват 1.4 млн. теста за учениците до края на седмицата

Заради неспазения договор половината училища няма да успеят да започнат присъствено