До вчера Министерство на здравеопазването е раздало 200 000 теста за учениците, днес ще бъдат раздадени още 80 000. Общо 1.4 млн. теста ще бъдат осигурени за страната. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг днес. Той уточни, че се прави всичко възможно преди вторник да се предостави цялото количество на МОН, за да се планира процесът. За учителите има осигурени други тестове - за възрастни, стана ясно на брифинга.

Получени са тестовете в училищата в София

Получени са тестовете в училищата в София

Направени са инструктажи с учителите

Относно скандала с фирма "Булснайт", която не е доставила тестовете за деца - от МЗ потвърдиха. Оказва се, че заради неспазения договор половината училища няма да успеят да започнат присъствено обучение. Фирмата е подписала договора, но после напълно е изчезнала.

До края на седмицата или началото на другата - ако някой като споменатата компания не направи нещо подобно, трябва да имаме количествата, поясни министърът. Всички тестове ще са щадящи със слюнка, заключи Стойчо Кацаров.

МОН: Само положителните тестове ще се изхвърлят по специален ред

МОН: Само положителните тестове ще се изхвърлят по специален ред

Останалите ще се събират в плътни чували

Припомняме, по-рано от МОН казаха, че учениците от 15 области ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат тестовете.

Към момента не е ясно кога тези тестове ще бъдат доставени.