Още 359 000 теста за COVID-19 са пристигнали в склада на БЧК в с. Лозен край София. Така запасите с тестове ще стигнат за присъствено обучение на малките ученици до 4 клас за още две седмици напред и за цялата страна.

Към момента навсякъде в страната тестването на децата протича нормално, като активно се включват учители, непедагогически специалисти, родители и други доброволци.

Общо до момента Министерството на образованието и науката (МОН) е получило общо 766 000 щадящи теста за ученици. Очакват се още 1,1 млн. теста по втората обществена поръчка на Министерството на здравеопазването. При следваща доставка МОН ще направи график за връщане в училище на учениците от V, VI, VII и XII клас.

Ден първи на тестване - 5 деца, 6 учители, трима персонал положителни

Ден първи на тестване - 5 деца, 6 учители, трима персонал положителни

Връщане на прогимназиален етап в клас - въпросът тепърва ще се обсъжда

Регионите, които започнаха тестването на малките ученици вчера и днес, ще получат общо 119 000 теста от втория вид - с пластмасови фунийки. Припомняме, че първата партида тестове не достигнаха за всички области, тъй като единият доставчик, след подписването на договора, изчезна.

В 12-те области, в които децата се върнаха в клас миналата седмица, се разпределят тестове от същия вид, който те вече ползват - със събиране на слюнка в пликче. Вчера и днес Регионалното управление на образованието в София град е получило 120 000 от тях. Други 120 000 броя днес заминават за Благоевград, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Смолян, Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил и Пазарджик.

В област Кърджали общата заболяемост спадна под 250 на 100 000 души и засега децата ще ходят на училище, без да бъдат изследвани. Поради тази причина там за момента не се предвижда доставка на допълнително количество тестове.

Навсякъде без тестване в клас са учениците до IV клас в общините с по-малко от 250 заразени на 100 000 души, както и тези, които имат валидни документи за преболедуване или за наличие на антитела.