37 832 ученици са тествани днес в столицата преди началото на първия присъствен ден за 1-4 клас. Общо установени като положтиелни са 5 деца - две в София, по едно във Варна, Добрич, Пазарджик. Така 2538 паралелки днес са били присъствено - 1471 от тях са в София, останалите в другите 12 области.

Тествани са също 2 717 учители - от тях 6 са били положителни - три във Варна, Габрово, Добрич, София по един. От непедагогическия персонал са тествани 1507 души - трима са били положителни - две служителки във Варна и един в София. Това отчете служебният министър на образованието Николай Денков, който даде брифинг в МОН за първото тестване на учениците в 13 области в страната.

МОН: Само положителните тестове ще се изхвърлят по специален ред

МОН: Само положителните тестове ще се изхвърлят по специален ред

Останалите ще се събират в плътни чували

Денков благодаря на всички, които са се включили в процеса - най-вече на учителите, непедагогическия персонал, директорите по организация на процеса и доброволците, "без които нямаше да успеем". Доброволците са били 3549, от тях 3281 са били родители, каза министърът.

Доставени са 86 000 допълнителни тестове в склада в село Лозен днес, те са за четири области - Пловдив, Бургас, Русе, Враца - за там е въпрос колко време им трябва, за да тръгнат децата присъствено на училище. Това ще стане, когато се чувстват готови, могат да стартират, уточни Денков. Тестовете ще стигнат за тази и другата седмица, но зависи кога ще стартират всички училища.

МОН получи още 86 000 теста за учениците

МОН получи още 86 000 теста за учениците

Те ще бъдат разпределени в четири области

Направена е поръчка на МЗ за 1.4 млн. теста, ако те пристигнат навреме - ще има тестове за един месец. На въпроси защо доставчик на тестовете от една обществена поръчка се е отказал - министърът каза, че МОН няма представители в Комисията, които прави поръчките. Ако няма поръчка на тестове - децата остават онлайн, анализира Денков.

Той бе категоричен, че няма задължителен ден за старт на присъствения процес, за учебен процес трябват три условия - декларация за съгласие от родители за осигурени над 50% деца от паралелка, тестове и учители с доброволци, които да тестват децата.

Това е нов модел, който, ако проработи правилно, може да позволи повече да не се връщат децата в онлайн среда, каза Николай Денков, уточнявайки, че процедурите трябва да се изпълняват съвестно.

МОН са поставили условие родителите да имат време от два дни предварително уведомление за попълване на декларации, за да стартира присъствен процес.А следващото тестване на ученици ще е в понеделник, ако не е затворено училището или във вторник, останалите ученици трябва да се  тестват в първия ден на връщане в клас.

Близо 60% от родителите на малки ученици са съгласни с тестването

Близо 60% от родителите на малки ученици са съгласни с тестването

Най-голямо желание за връщане на децата в клас има в София, най-слабо - в Монтана

За връщане на големите ученици от прогимназиален етап - въпросът тепърва ще се обсъжда, след като всички от 1 до 4 клас бъдат върнати в училище.