Близо 60% от малките учениците са готови да се върнат в клас.

От Министерството на образованието съобщават, че родителите на общо 57,03% от учениците от I до IV клас в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души в страната са се съгласили децата им да се върнат в училище, като бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти седмично.

В останалите общини началните класове и в момента учат присъствено.

Паралелките, в които над половината ученици ще влязат в клас при новите условия, са 62,76% в цялата страна. Останалите ще продължат да се обучават онлайн.

Осигуряват 1.4 млн. теста за учениците до края на седмицата

Осигуряват 1.4 млн. теста за учениците до края на седмицата

Заради неспазения договор половината училища няма да успеят да започнат присъствено

В 19 области и съгласията от родители, и броят на паралелките в начален етап, които ще учат присъствено, са над 50%. Повече от половината паралелки се връщат в училище в 21 области.

От МОН отчитат, че желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е особено силно в столицата. Там съгласие са дали родителите на 68,44% от малките ученици, като присъствени занятия могат да започнат за 77,94% от паралелките.

МОН разясни дали, защо и как ще се тестват учениците

МОН разясни дали, защо и как ще се тестват учениците

Ведомството отговори на най-честите въпроси

На второ място е област Добрич. Утре 66,6% от децата от I до IV клас в 70,18% от паралелките там могат да отидат на училище.

На противоположния полюс са училищата в област Монтана, където едва 36,4% от родителите са съгласни малките ученици да бъдат тествани, за да се върнат в клас. Могат да започнат присъствени занятия в 33,95% от паралелките в начален етап.

Предпоследна в списъка е област Видин съответно с 38,63% подадени декларации за съгласие и 34,65% от паралелките с готовност за присъствено обучение.