"Предоставихме на по-далечните области, за да се използват първите 180 000 броя от тестовете. Така останаха на практика без тестове - Пловдив, Русе, Хасково Стара Загора, Плевен, Ловеч, София - област и др. За тези области, все още няма доставка на 200 000 теста, и ние можем да организираме доставката на това, което получим от МЗ", каза заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова пред БНР. Тя потвърди, че няма официална информация за точната дата на доставка на всички тестове.

Относно кога ще се получат тестовете за 15-те области Гайдарова поясни, че е обявена нова поръчка, която е по-голяма от първоначалната.

Близо 60% от родителите на малки ученици са съгласни с тестването

Близо 60% от родителите на малки ученици са съгласни с тестването

Най-голямо желание за връщане на децата в клас има в София, най-слабо - в Монтана

За процентите на съгласие на родителите тя уточни, че е нормално да има различни проценти в различните области, защото за кратко време са провели информационната кампания. От МОН са актуализирали насоките и дават разяснения и ще проведат навсякъде тестовете за връщане в училище. "Важно е родителите да са спокойни, и да дават информирано съгласие", допълни Гайдарова.

"За протестите в община Раковски, ситуацията е такава, че имаме висок процент на заболеваемост, и няма как да пуснем децата без тестове там", посочи Мария Гайдарова. По думите й първи приоритет на МОН е безопасната среда в училище.

Осигуряват 1.4 млн. теста за учениците до края на седмицата

Осигуряват 1.4 млн. теста за учениците до края на седмицата

Заради неспазения договор половината училища няма да успеят да започнат присъствено