С изненада и огорчение установихме, че в заповедта на министъра на здравеопазването езиковите, изпитни и други образователни центрове в сферата на неформалното образование попадат в сектора на най-тежко санкционираните дейности. В тази връзка от Асоциация на езиковите центрове в България изпратиха писмо до омбудсмана Диана Ковачева, в което настояват тя да вземе отношение по отношение на случващото се.

"Учениците могат да ходят на фитнес, кино, театър, цирк, уроци по танци и музика, могат да посещават магазините с нетна търговска площ под 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки след 11 април, но НЕ могат да ходят два пъти седмично в часовете си по английски език".

Смятаме, че в случая напълно обосновано може да се говори за дискриминационно отношение към частните образователни центрове, тъй като не виждаме никакви обективни обстоятелства, предполагащи различно отношение към образователните заведения в зависимост от това дали са част от предучилищното и училищно образование или са част от неформалното образование, пишат в позицията си те.

Забраната за присъствено обучение при най-малките ученици в нашите центрове е дискриминираща за тях, защото единствената им алтернатива е онлайн обучение, което за тази детска възраст води до здравословни проблеми, особено когато е за дълъг период от време. Другата възрастова група, която страда сериозно от ограничителните мерки, са учениците от горен курс, които са в т.нар сертификатни курсове. Те учат чужд език с цел в края на годината да се явят на изпит за международен сертификат.

За пореден път, по неясни критерии и причини, нашият сектор е отделен от този на регулираното от държавата образование по отношение на прилаганите мерки, въпреки многократно по-ниския риск, който носи обучението в нашите центрове, предвид малките групи и учебни занятия два пъти седмично по два часа.