Четирима души пострадаха при пожар във фабрика за взривни вещества "Миджур", намираща се в село Горни Лом.

Един от тях е транспортиран в София за лечение. Друг от ранените е приет в болница в Монтана. Двама са по-леко ранени.

Пострадалите са служители на завода. По време на инцидента те не са били в сградата на "Миджур".

След пожара са регистрирани откъслечни гърмежи, последните от които към 9 ч. тази сутрин. Припомняме, че само до 24 ч. тази нощ техният брой беше 25.

Според направените по-рано днес две сателитни снимки няма физически данни на мястото да има огнища.

Екипът за височинен оглед на завода докладва пред оперативния щаб, че взривът е унищожил напълно два цеха. На територията на фабриката има разпръснати различни взривни изделия и преди да се предприеме влизане, теренът ще бъде почистен от сапьори.

Последно:
Взривът е унищожил напълно два цеха. На територията на фабриката има разпръснати различни взривни изделия и преди да се предприеме влизане, теренът ще бъде почистен от сапьори.

Според външния оглед, останалите сгради в рамките на предприятието, както и съдържащите се в тях материали и съоръжения, не са пострадали при взрива. Не са забелязани активни огнища, а само тлеещи на места купчини с боклуци.

Въпреки, че от часове не са регистрирани нови взривове, от съображения за сигурност в обекта ще се влезе след като изтекат 24 часа от последния взрив или най-рано след 9 часа на 5-и февруари.

В складовите помещения на предприятието са се съхранявали около 10 тона амонит. Във фабриката е имало противопехотни мини и други боеприпаси.

Причина за взривовете в завода най-вероятно е пожар, вследствие на който се е получил взрив.

Пожарът е предизвикан от техническа неизправност в машина, която е работила в производственото хале, обясни главен комисар Николай Николов , директор на генерална дирекция "Пожарна безопасност и спасяване".

Периметърът в района на аварията е отцепен в радиус 4 километра от екипи на ОДМВР-Видин и регионалната гранична дирекция - Белоградчик.

Две лаборатории на Гражданска защита извършват постоянни замервания на въздуха за наличие на азотни окиси, въглеродни окиси, цианиди и други вредни вещества в и около с. Горни Лом. Към момента не е отчетено наличието им в атмосферата.

Оперативният щаб поддържа постоянна връзка с Министерството на отбраната, което е в готовност да окаже и допълнително съдействие с хора и оборудване. На място вече е разположен и специален екип от специалисти по взрив и взривни вещества от военното ведомство.

Съвместно с кметската управа на община Чупрен е създадена необходимата организация за херметизация на прозорци и врати на жилища и план за извършване на евакуация на населението при необходимост.

Няма опасност за жителите на с. Горни Лом. Въпреки това областният управител на Видин Пламен Стефанов посочи, че ако се наложи има готовност за евакуация на населението.

Районът около завод „Миджур" остава отцепен и под полицейска охрана до пълното ликвидиране на произшествието.

Това не е първият подобен инцидент в завода.

През 2007 година отново при взрив загина 28-годишен мъж, а 39-годишна жена бе ранена.