В България функционират цели "фабрики" за създаване на научни трудове, които се правят на конвейер. Това заяви пред БНР доц. Петър Николов, политолог и бивш заместник-министър на образованието с ресор "Висше образование".

По негови думи различни класации ни поставят на първо място по брой на плагиатствани научни трудове.

Той посочи, че това е било лоша практика в много университети, но тя се е ограничила в последните години благодарение на промените в Закона за развитието на научния състав.

Именно Николов е сред политиците, чиято заслуга е законовото регламентиране на академични санкции срещу плагиатството и създаването на Комисията по академична етика. Преди промяната на Закона за развитие на академичния състав от 2018 г. такъв механизъм практически не съществуваше.

Той изтъкна, че дълго време в България практически не е бил регламентиран начинът, по който академичната общност да наказва плагиатството. Николов припомни, че при въвеждането на регламента през 2018 г. е имало "много тежка съпротива" именно защото по негови думи България е на едно от челните места по плагиатство в целия свят.

Проверяват сигнал за плагиатство на министър Даниела Везиева

Проверяват сигнал за плагиатство на министър Даниела Везиева

В МОН има сигнал за четирима докторанти на нейния научен ръководител

Той посочи, че в много случаи комисията оневинява проверявани за плагиатство. Наказания са налагани в случаите на фрапантно преписване.

"Никога не е ставало въпрос за лов на вещици. Напротив - винаги, когато нещата са били на кантар, е вземано решение в полза на атакуваната страна", увери Николов.

Той обясни, че има много варианти за плагиатство, без засегнатата страна да подаде жалба.

"Може да плагиатствате от човек, който не е в България, въобще няма достъп до вашите текстове, не чете на български език. Може да плагиатствате от човек, който е незаинтересован да повдигне въпроса, може да плагиатствате от зависим от вас човек. Може да плагиатствате от човек, който е починал преди 1000 години, може от Аристотел и Платон да плагиатствате", даде пример Николов.

В СУ разглеждат по същество трите сигнала за плагиатство от Петър Илиев

В СУ разглеждат по същество трите сигнала за плагиатство от Петър Илиев

Проверката ще е най-малко три седмици

Той бе категоричен, че в случай на плагиатство е засегната цялата научна общност и допълни, че законът е въвел точно регламент, по който представител на академичната общност да може да сезира Комисията по академична етика.

Колкото и неприятни да са случаи като този на Даниела Везиева и Петър Илиев, те са част от процеса на изчистване на образа на България, подчерта Николов. Според него, когато има наказани, ще има все по-малко подобни случаи.

Опитът на самия Николов показвал, че досега не е имало човек, упрекнат в плагиатство, който да излезе и да каже, че е виновен и това не е поръчково.