Собственици на малки заведения и кафенета не са доволни заради тоталната забрана за тютюнопушене, която може да бъде наложена официално през лятото на тази година.

Тогава, във всички заведения до 50 кв. м ще бъде забранено пушенето. Идеята е да се подобри здравословната среда за живот, както и да се премахнат неравнопоставените условия за работа на бизнеса у нас.

Сега режимът за ограничаване на пушенето на закрити обществени места у нас е различен. Големите заведения над 50 кв. м са длъжни да имат специална зона за пушачи, което изисква допълнително инвестиции. Ако не го направят, собствениците са длъжни да забранят изцяло пушенето.

В същото време собствениците и управителите на малките кафенета и барове до 50 квадрата могат да избират дали в тях да се пуши или не. Според бизнеса това създава неравнопоставеност.

Бизнесът в лицето на хотелиери и ресторантьори винаги е бил против пълната забрана на тютюнопушенето, защото това би довело до големи загуби.

Забраната среща все по-голямо одобрение и сред българите, твърдят обаче от министерството на здравеопазването.

Според социологическо проучване над 72% от българите са готови да спазват пълната забрана за пушене на обществени места. България е заела едни от челните позиции в класацията в Европа и света по брой пушачи, на глава от населението. У нас, броят на пушачите надвишава 3 000 000 души.

За сравнение, пушачи са 22% от американците, 25% от шведите и 28% от британците. А там войната с пушачите е наистина безкомпромисна. САЩ първи забраниха пушенето на работното място и на обществени места.

По-рано днес стана ясно, че новите случаи на рак в страната се увеличават, като пушенето е основен фактор за това.

Екипът ни се срещна със собственици на малки квартални заведения и кафенета. Повечето от тях се опасяват, че може да останат без клиенти, ако затворят заведенията си за пушачи.