"Принципната тревога за възрастовия състав на служителите в детските градини и училищата, въпреки че там нямаме пряко отношение, е основателен. 17 директора на детски градини ще бъдат пенсионирани в най-скоро време."

Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос на общинския съветник Георги Кадиев за кадровата политика на Столична община относно служителите в детските градини.

„Нашата политика в последните години е при навършване на пенсионна възраст на директорите, на които аз съм работодател, да се пенсионират и да се обявяват конкурси. 17 директора вече са с подадени предизвестия за пенсиониране и конкурсът се подготвя. На 6 февруари той ще бъде обявен", каза още Фандъкова.

„През 2010 г. също имаше група директори, които се пенсионираха. Обявихме конкурсите и в следствие на това имаме около 15 млади директора, които в същото време са достатъчно опитни", добави Фандъкова.

Столичният кмет каза още, че общината се опитва да стимулира учители в детските градини да се кандидатират за директорските места. Освен това тя съобщи, че автономията на детските градини ще се увеличи и тази година 50% от детските градини ще минат на делегирани бюджети.