Финансист очаква втората вълна на COVID-19 да усложни икономиката. "Това няма да е традиционна криза в световен мащаб", заяви в сутрешния блок на Нова телевизия финансистът Любомир Дацов.

Според него обаче България изостава от световното течение. "Тази криза има своите особености. Безработицата е минимална, има изкривявания, които затрудняват анализите. Втората вълна допълнително ще усложни икономиката. При първата блокада хората очакваха кратки срокове и бързо отминаване", обясни Дацов.

По думите му в световен план има доста изследвания, които показват, че по-тежка криза не е имало от 30-40 години, поне в Европа.

"Тази криза е предизвикана от COVID-19, тя не е традиционно-икономическа. Някои правителствени решения допълнително "напомпват" проблемите, които съществуват. Например в последните седмици излязоха изследвания, които показват, че т.нар програми за количествени улеснения на централните банки допълнително задълбочават разликите в доходите на хората", отбеляза Дацов.

Той подчерта, че се бележи и технологичен и социален скок. Според Дацов промените в обществата, индустрията, в отношенията дават невероятен шанс за ускорено развитие на икономиката в следващите години.

Регистрираните безработни в страната са над 224 000 души

Регистрираните безработни в страната са над 224 000 души

Коронакризата пречупи положителните тендеции в заетостта