Фирмата, заради която пламна магистрала "Струма" край Дупница, е в процедура по отнемане на лиценза, по информация от Министерството на околната среда и водите, цитирани от "24 часа".

Компанията, "Феникс - Дупница", изобщо не е имала издадено разрешително за дейности за съхранение на отпадъци. РИОСВ прави проверка на терена на 23 май 2019 г. и установява незаконно депониране на отпадъци на мястото под виадукта на АМ "Струма". Издадени са протокол и предписание отпадъците да бъдат преместени и почистени до 31 юли 2019 г.

Две обвинения заради пожара под виадукта на АМ "Струма"

Две обвинения заради пожара под виадукта на АМ "Струма"

Собственикът Кольо Илиев е с гаранция от 5 000 лв.

Поради неизпълнение на предписанието, фирмата се сдобива с още два акта - за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъците. Фирмата е имала разрешение за извършване на дейности с отпадъци, но на други два терена в района, а поради констатираните нарушения РИОСВ Перник ще премине към процедура по отнемане на разрешението на дружеството за извършване на дейности с отпадъци. Това предстои след изтичане на законовия срок за обжалване на издадените актове и наказателни постановления.

Засега в правомощията на РИОСВ Перник е само да издаде предписание за отстраняване на отпадъците към собствениците на терените. Това са община Дупница и АПИ и тези предписания вече са издадени, казаха от МОСВ. За АПИ срокът е до 2 септември 2019 г., а за общината - до 19 септември 2019 г. Самата конструкция е сериозно увредена от пожара, но резултатите от експертизата ще бъдат обявени в петък.

Според проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ, на съоръжението е направена експертиза с участието на специалисти и на представители на изпълнителите. "Направени са тестове за устойчивост на носещите конструкции, за изместване на лагери и греди. В края на седмицата те ще бъдат обобщени и тогава ще знаем дали може от идната седмица примерно да пуснем движението само в по една лента в една посока", каза проф. Асенов. Според него имало индикации, че носещата конструкция на северното платно е по-увредена и вероятно там пускането на движението ще се забави.

АПИ отваря засегнатия участък от АМ "Струма" най-рано след 2-3 седмици

АПИ отваря засегнатия участък от АМ "Струма" най-рано след 2-3 седмици

При предишна проверка не е било установено нерегламентирано сметище на мястото