На 18 февруари Европейската комисия ще се произнесе за следващите действия и евентуалното завеждане на иск в съда в Люксембург от България срещу Гърция заради блокадите по границата.

Това заяви пред БНР министърът на транспорта Александър Цветков.

България е изпратила в Европейската комисия всички документи за щетите от блокадите по гръцката граница, които до момента са 13 милиона и 500 хиляди лева.

Министър Цветков обаче подчерта, че  българският бизнес може да получи по-лесно компенсации за щетите, ако фирмите сами подадат съдебни искове.

Той съобщи, че са ускорени процедурите по някои от големите  инфраструктурни проекти, които ще се изграждат с европейски средства  по програма „Транспорт".

„Това е най-големият жп проект в България - за реконструкцията на жп линията Пловдив-Бургас, която ще бъде реконструирана за скорости около 160 км/ч. Речната комуникационно-информационна система по Дунав, която ще улеснява корабоплаването. Магистрала „Тракия", която също стартира като процедура." - поясни Цветков.

Според него, най-големият проблем са процедурите по отчуждаване и затова, трябва да има отделна процедура при отчуждаването на частни земи за големи инфраструктурни обекти.

Секретарят на Съвета за управление на средствата от еврофондовете  Юлиана Николова заяви, че се полагат усилия да бъдат ускорени някои от големите инфраструктурни проекти, по които има опасност от забавяне.

Тя допълни, че се разчита на подкрепата на парламента по отношение на процедурите за отчуждаване на частните земи, върху които трябва да се извършва строителство. Трябва да бъдат защитени частните интереси, но и да не се загубят европейски пари, само защото процедурите по отчуждаване на терени са се проточили години, коментира Юлиана Николова.

„Тъй като притеснението и на правителството, и на частния сектор е за изплащането на проектите, се въведе практиката седмично да се докладва за това колко пари се плащат по европейските програми, по земеделската програма, по рибарството и по директните плащания, и там, където се забавят с плащането и с верифицирането на разходите да се търсят причините и те да бъдат отстранявани." - допълни тя.

По думите на Юлиана Николова, за последната седмица са платени 94 милиона лева, които са отишли в общините, в земеделски производители,  или в малки и средни предприятия.