Почти всеки ден големите вериги бензиностанции са се договаряли за цените, на които да продават горивото, съобщи Нова телевизия.

Това показват още резултатите от анализа на КЗК, с който беше констатирано, че има картел на пазара с горивата у нас. Картелното споразумение е започнало още преди 2012 г. и продължава до днес.

Всеки, който се чувства ощетен от картела през тези години, ще може да търси обезщетение в съда. Това ще стане след транспониране на европейска директива в български закон. Ако това стане, с колективен иск, ощетените ще могат да съдят участниците в картела и за пропуснати ползи.

Според Комисията за защита на конкуренциятa "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "Петрол" АД и "Нис Петрол" ЕООД, която е позната за клиентите с марката "Газпром", са се договаряли на какви цени да продават горивата на крайните си потребители. Комисията твърди, че с поведението си на пазара играчите са нарушили конкуренцията и са ощетили дребните фирми, които търгуват с бензин и дизел.

Проверката на КЗК започна в средата на миналата година. Регулаторът я започна заради анализ на сектора, в който се оказа, че между 2012-а и 2015-а година в движението на цените на горивата се наблюдават неестествени пазарни тенденции.

От антимонополната комисия подкрепиха днес тезата за монопол и с факта, че у нас разликата между цените на различните бензиностанции е в порядъка на 30 стотинки и твърдят, че разликата била далеч по-голяма в други страни в ЕС.

Проверка на Нова телевизия показва, че във Франция няма голяма разлика между цените на предлагания бензин от различните петролни компании. Най-скъпо остава горивото в Париж и региона, а най-евтино в югозападната част на страната. Там по традиция най-изгоден е бензинът, който се предлага от големите търговски вериги.

В Рим маржът е 10-15 цента, според това дали потребителят си зарежда колата сам или го прави служител от бензиностанцията. В Италия има разлика в цените в отделните области на страната. Ако в Рим тя е 1,56 долара, то в Милано е 1,47 долара.

У нас днес, средната цена на бензин А95 е 1, 98 лева.

До 30 дни ръководствата на шестте бензиностанции ще бъдат изслушани отново от Комисията, след което се очаква окончателното решение. Ако то докаже, че веригите са се договаряли, санкцията за тях може да стигне до 10 на сто от годишния им оборот.