Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Валери Борисов ще поеме поста председател на борда на директорите на „Информационно обслужване", което ще стане водещата структура във въвеждането на електронното управление.

Това обявиха финансовият министър Симеон Дянков и транспортният министър Ивайло Московски, след като в Министерския съвет беше сключен договор за развитие на административното обслужване по електронен път.

Проектът предвижда свързване на над 30 публични регистъра, предоставяне на електронни обществени услуги (първоначално 50 електронни административни услуги за София) и постепенно въвеждане на електронно управление във всички администраци.
Ще бъде направен анализ на законодателството в областта на електронното управление, за да се разбере кой за какви данни отговоря. Ще бъде изграден и референтен модел на централната и общинската администрация. Освен това съществуващият портал на електронното управление ще бъде надграден, поясни Валери Борисов.

Най-после има възможност чрез програма „Административен капацитет" да започне работата по електронното управление, коментира вицепремиерът Симеон Дянков и добави, че досега в България за електронното правителство е имало само много приказки и малко свършена правила. Той допълни, че очаква реални резултати в началото на следващата година.

Министър Московски изтъкна, че ще бъде обменяна информация между регистрите и администрациите и тя няма да бъде събирана от гражданите всеки път, а ще бъде обменяна по служебен начин. Според него от проекта ще има изключително голяма полза.

МС сключи четири договора за дейности, свързани с електронното управление:
• „Анализ, идентифициране и вписване на първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на ЕП" - Консорциум „Сиела ГТ&К" ДЗЗД
• „Реализиране на приоритетни административни услуги за общинската администрация"- Консорциум „Сирма-Интерконсулт"
• „Разработване на референтен модел на архитектура за централните администрации и общинските администрации" - Консорциум „Сиенсис-Абати" ДЗЗД;
• „Усъвършенстване на портала и доизграждане на системата на електронното правителство във връзка с административно обслужване" - „Ай Би Ес - България" ЕООД.