Координаторът на френските противопожарни самолети "Canadair", които към този час трябва да започнат гасенето на горския пожар в НП „Рила", придружен от Николай Николов - директор на ГД „Пожарна безопасност и спасяване" пътуват в момента за Карталската поляна, където е кризисният щаб, ръководещ акцията по потушаването на огъня.

Снощи, веднага след пристигането на Летище-София една от машините е направила въздушен оглед над връх „Аризманица".

Към 10.30 часа вече са извършени 4 захода на френските самолети по западния фронт на пожара, съобщи Радио Благоевград.

Мнението не френските специалисти е, че пожарът може да бъде погасен за не повече от два дни - не поради обширната му територия, а заради силно пресечения терен и торфеното горене.

Комисар Николов уточни, че през нощта дежурните групи не са допуснали разрастване на огъня и той продължава да бъде на площ от около 1 400 дка.

Независимо от включването на френските самолети, пожарът в Рила днес отново ще бъде гасен и приземно - от 200 пожарникари, полицаи, военни и служители на Министерството на извънредните ситуации.

Тази сутрин от Летище-Пловдив ще излетят двата самолета "Canadair", за да помогнат за потушаването на пожара в парк „Рила". Очаква се днес пилототе да направят разузнавателни полети.

По законите на международното въздухоплаване единствено те могат да преценят кога да започнат гасенето и от къде да зареждат с вода машините си.
Всеки от самолетите събира по 6 тона вода в резервоара си.

Самолетите ще изсипят водата над горящите огнища със скорост 10-12 секунди, управлявани от модерна електроника.

Противопожарната техника пристигна вчера у нас в отговор на молбата, отправена от българската държава към ЕС и НАТО.